Понеделник, 01 Юли 2024
           
Свят

Италия: Предложението на Путин към Украйна не е за мир, а за капитулация

   
Италия: Предложението на Путин към Украйна не е за мир, а за капитулация

Предложението на Русия за прекратяване на над двегодишната война в Украйна "не е предложение за мир, а предложение за капитулация". Това заяви италианският външен министър Антонио Таяни.

"Като такова е неприемливо. Мирът е нещо друго. Ние продължаваме да работим за истински мир", подчерта той.

Таяни направи изказването си пред съвместните комисии на долната и горната камара на италианския парламент.

Миналата седмица Путин обяви мирен план за прекратяване на конфликта с Украйна. По време на реч в руското външно министерство той заяви готовността си за преговори, но само при пълното изтегляне на украинските сили от четирите области, спрямо които Русия има териториални претенции - Донецка и Луганска народна република, Запорожие и Херсон. Освен това настоя Киев да се откаже от амбицията си за членство в НАТО.

Путин повтори и искането си за демилитаризация на Украйна, което отправи, когато започна войната в бившата съветска република на 24 февруари 2022 г., и посочи, че западните санкции трябва да бъдат премахнати за мирно споразумение.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обаче сравни предложението на Путин с политиката на нацисткия лидер Адолф Хитлер.

САЩ също отхвърлиха мирния план на Путин, заявявайки, че руският лидер не е състояние да отправя искания към Украйна за прекратяване на войната, а Германия посочи, че мирният план на Путин е несериозен.

Русия контролира само частично Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област - акт, смятан за незаконен от повечето страни в ООН. Тя незаконно анексира Кримския полуостров през 2014 г.