Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Новини

Частна болница съди районен кмет на Пловдив за уронване на престиж

   
Частна болница съди районен кмет на Пловдив за уронване на престиж

Болница "Пълмед" и фирма "Булфарма" се заканиха да заведат иск срещу кметa на район "Западен" в Пловдив за уронване на престиж и оспорване на решение на Върховния административен съд.

Причината - постове и видеа в социалната мрежа Фейсбук на районния кмет и множество нейни изяви в медиите относно договора за наем на имот между Община Пловдив и фирма "Булфарма" с предмет: Изграждане на паркинг пред УМБАЛ "Пълмед" и обвинения за незаконно отдаване на терена.

В своите постове в социалната мрежа Тони Стойчева показва и разказва чрез видеоклипове, че след като се е намесила лично, временно е спряно премахването на дървета и друга растителност на терен на бул. "Пещерско шосе" пред УМБАЛ "Пълмед" в Пловдив. Върху зелената площ там от няколко седмици са започнати изкопни дейности по изграждането на частен паркинг на болницата.

Теренът е публична общинска собственост, но с решение на Общинския съвет от началото на 2023 г. е отдаден под наем на фирма "Булфарма" срещу 2000 лв. наем за общината, който да ползва за частен паркинг. Решението е предложено от предишния кмет Здравко Димитров и е подкрепено от общинските съветници от ГЕРБ, "Автентична лява БСП", ЗС "Александър Стамболийски" и "Кауза България", уточнява БНР.

Според кмета на район "Западен" Тони Стойчева това решение е корупционно и затова е внесла до Общинския съвет на Пловдив предложение договорът за наем на този имот между общината и фирма "Булфарма", собственик на болница "Пълмед", да бъде прекратен.

Стойчева посочва, че теренът от 7,3 дка е публична общинска собственост и попада в разширението на "Пещерско шосе". Ако там се изгради частен паркинг на болницата, каквото е намерението на фирмата-собственик, това за 10 години напред би блокирало разширението на "Пещерско шосе", отбелязва Тони Стойчева.

В момента спорът за законността на премахването на дърветата на терена продължава. По настояване на кмета на район "Западен" Тони Стойчева казусът се проверява от Общинския инспекторат. По случая е сезирана и полицията.

От частната болница са категорични, че теренът на бул. Пещерско шосе пред медицински комплекс "Пълмед" е законово отдаден под наем на инвеститора "Булфарма". Напомнят, че дори Върховният административен съд като крайна инстанция се е произнесъл с решение по темата (решение, което News.bg не откри).

По повод твърденията на Стойчева, че "паркингът се изгражда незаконно и на базата на корупционно решение", УМБАЛ "Пълмед" и "Булфарма" ще заведат дела срещу нея за уронване имиджа и репутацията на лечебното заведение и инвеститора, както и иск за нанесени имуществени и неимуществени вреди във връзка със забавяне на процеса по подготовка за изграждането на паркинга.

"Ще сезираме и всички институции относно разпространяване на лъжи и клевети от нейна страна. Като лице представител на Общинската власт г-жа Стойчева е длъжна да спазва закона, а не да го нарушава оспорвайки решения на ВАС, както и да въвежда в заблуждение с неверни твърдения обществеността", изтъкват от лечебното заведение.

Оттам уверяват, че средствата от спечелените дела срещу Тони Стойчева ще дарят на Община Пловдив за социални дейности в Район "Западен".