Събота, 28 Сеп 2024
           
Новини

КФН призовава застрахованите да си търсят правата след бедствията в страната

   

  BGNES

Комисията за финансов надзор (КФН) отправя призив към обществото да упражни застрахователните си права след бедствията, нанесли щети напоследък на много места в страната.

От КФН отбелязват, че през изминалите седмици се наблюдава ръста на застрахователни събития, настъпили вследствие на природни бедствия - опустошителни градушки и наводнения в редица населени места, от които са засегнати хиляди хора. От комисията отбелязват, че щетите са предимно имуществени и изискват бърза и навременна намеса от страна на местната власт и от застрахователните компании. За да се стигне до бързи и ефективни действия в момощ на пострадалите, КФН напомня на всички застраховани, претърпели щети, че за да получат застрахователно покритие, трябва да предявят претенции за това към съответния застраховател.

От Комисията за финансов надзор обясняват, че всяко лице с валидна застраховка на движимо или недвижимо имущество, засегнато от природните бедствия, трябва да уведоми писмено застрахователя си и да бъдат извършени оглед и оценка на настъпилите щети.

Председателят на КФН Бойко Атанасов отправя апел към гражданите да търсят проактивно застрахователните си права, а към застрахователите - за приоритетни действия в засегнатите от природните бедствия региони. В официално писмо той призовава застрахователните компании за максимално ускоряване огледите на увреденото имущество и оценка на нанесените щети. Атанасов настоява и за стриктно спазване на нормативните изисквания и регламентираните срокове при уреждане на застрахователни претенции.

Той отбелязва още, че приоритет на КФН е защитата на потребителите и запазване на доверието им в българския застрахователен сектор. "Убеден съм, че общите усилия на регулатора и бизнеса за справяне с последиците от неблагоприятните метеорологични явления, ще имат като резултат по-бързото възстановяване на щетите. Комисията за финансов надзор ще съблюдава коректното изпълнение на процесите и ако има случаи, за които гражданите считат, че се изисква намесата на комисията, те могат да разчитат на бърза и ефективна реакция от страна на регулатора", уверява Бойко Атанасов.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите през октомври?


Резултати