Сряда, 03 Юли 2024
           
Политика

До последно няма да се знае ще има ли кабинет. Утре ГЕРБ номинира председател на НС

   
До последно няма да се знае ще има ли кабинет. Утре ГЕРБ номинира председател на НС

Ден преди официалното начало на 50-ото Народно събрание въпросителните остават много. Все още не е ясно дали ГЕРБ и ДПС ще намерят подкрепа за кабинет с първия мандат сред малките партии.

След като вчера единствено ДПС уважи поканата на ГЕРБ и дойде да разговаря с тях в парламента, днес същата ситуация се повтори с "Има такъв народ" - единствено те се отзоваха. БСП и "Величие" отказаха да се явят, пише offnews.bg.

Уволненият от президента Георги Първанов служител на НСО, понастоящем лидер на "Величие" - Николай Марков, изпратил писмо лично до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с молба за среща, съобщи Деница Сачева от ГЕРБ след срещата с ИТН. 

Миналата седмица в интервю за БНР Марков каза, че няма да преговаря с "контактьорки", визирайки преговорния екип на ГЕРБ, състоящ се от три дами - Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

След като приключи срещата на ГЕРБ и ИТН в търсене за евентуална подкрепа за първия мандат, Сачева съобщи, че Марков е изпратил писмо до Борисов с молба за отделна среща тет-а-тет (конфиденциален разговор между двама души). "Такава среща няма да се състои", категорична беше тя.

Днес освен "Величие" и БСП отказаха да се явят на срещата за преговори. Единствената случила се среща е с "Има такъв народ", но след нея така и не стана ясно - ще подкрепи ли партията на Слави Трифонов кабинет на ГЕРБ, или не. Двете формации тепърва ще преговарят още.

Деница Сачева отбеляза, че е добре това да стане максимално скоро. И от двете формации твърдят, че конкретни имена на министри не са били обсъждани. Според ИТН най-добрият вариант е да се направи експертен кабинет. Въпреки това от партията на Слави Трифонов помолиха медиите да не правят крайни заключения и че са били обсъждани само политики и не е постигнато съгласие. 

ГЕРБ предлагат формулата на "правителство със споделена отговорност".

Утре се избира председател на 50-ото Народно събрание

Утре сутрин ГЕРБ ще решат кого да номинират за председател на новия парламент. Досегашният председател Росен Желязков, свален от поста си в последните дни на 49-ото НС, се отказа от мястото си в Европейския парламент, което го прави възможен кандидат.

Освен това в парламента след известна пауза утре ще влезе и Цвета Караянчева - председател на 44-ото НС.

Твърди се, че ГЕРБ е възможно да номинират и бившата кметица на София - Йорданка Фандъкова, която утре ще се закълне като народен представител.