Сряда, 26 Юни 2024
           
Политика

Гуцанов не изключи възможността да се кандидатира за председател на БСП

   
Гуцанов не изключи възможността да се кандидатира за председател на БСП
  БСП

Борислав Гуцанов не изключи възможността да се кандидатира за председател на БСП, пише Mediapool.

"На първо място, ако се припознае тази политика, която аз искам да се води в БСП, а именно подаване на ръка към всички хора, които по някакъв начин са обидени от БСП, за да може да се консолидира самата БСП вътре. На второ място - подаване на ръка към всички леви партии и формации, и социалисти, и симпатизанти, които напуснаха БСП. Ако тази политика се припознава вътре в БСП и извън БСП, за да може да има силно консолидарано ляво обединение, то естествено тогава ще се кандидатирам", каза той пред БНТ.

По думите му голямата задача на БСП е диалог и обединение на всички в лявото пространство.

"За жалост имаше доста социалисти, които бяха обидени. Не намерихме подход към всяка една от левите партии. Мисля, че това трябва да бъде направено в момента и да се затворят фронтовете дори и към някои институции", каза още Гуцанов като така разкритикува управлението на Корнелия Нинова, въпреки че доскоро той беше сред близките ѝ в партията. 

Миналата седмица Нинова отново подаде оставка като председател на БСП след поредните изборни катастрофални резултати. След това тя посочи Георги Свиленски като бъдещ председател на парламентарната група на партията. Националният съвет на БСП обаче избра за поста Борислав Гуцанов. Свиленски пък заговори за "превратаджии", като в заговора той включи не само Гуцанов, но и доскоро близките до Нинова зам.-председатели Кристиан Вигенин, Владимир Москов и Атанас Зафиров. 

Във вторник пред БНТ Гуцанов обяви, че трябва да се възстанови диалогът с институциите. "Да, основно за президентската институция говоря. Защото тя беше подкрепена и издигната от БСП. Трябва да търсим мостове към такива институции. На България е нужна силна лява партия. Трябва диалог и мъдрост от страна на БСП. Не можем да вървим по същия път, той е задънен", допълни той. 

На въпрос дали със сигурност той ще е новият председател на парламентарната група на БСП, той отговори:

"Днес ще бъде изборът за председател на парламентарната група на БСП, но това е предложението на Националния съвет, което се проведе в събота, без глас "въздържал се".