Сряда, 26 Юни 2024
           
Политика

Ивайло Мирчев: Ще има кабинет под натиска на Пеевски, макар Борисов да не го иска

   
Ивайло Мирчев: Ще има кабинет под натиска на Пеевски, макар Борисов да не го иска

Направихме много грешки и бяхме наказани от хората, чиято подкрепа сме искали. Затова има и оставка. Но трябва да продължим разговора с тези хора, защото те не ни предадоха. Те не подкрепиха нито един от другите политически субекти, които излязоха на тезгяха. Ще водим разговор с нашите симпатизанти, не трябва да замитаме нашите грешки. Това коментира в студиото на Би Ти Ви Ивалйло Мирчев, един от лидерите на „Да, България“.

Първата грешка  беше, че не обяснихме защо подкрепихме едно правителство с ГЕРБ. След пет пъти избори, ние стигнахме до равенство с ГЕРБ. Но ние не успяхме да убедим хората в нашите приоритети – промените в конституцията, които са първата стъпка за промяна в съдебната система. Но ние не можахме да го обясним това на хората. С действията си също не успяхме да ги обясним. Освен това не дадохме да се разбере, че ГЕРБ също носят отговорност за управлението. И подведохме донякъде нашите избиратели, че с 64 депутати  можехме да застанем срещу Борисов и Пеевски. Ние не знаехме за тяхната тясна симбиоза. Сега е нужно да направим правилните стъпки, допълни Мирчев. 

Той е категоричен, че малката коалиция – „Да, България“ и ДСБ,  трябва да се надгражда, трябва да погледнат малко на дясно, защото една от грешките им е била, ча са загърбихме дясното. Това трябва да стане с честен и смирен разговор с хората. По отношение на голямата коалиция –  с „Продължаваме промяната“ трябва да стане промяна, надграждане и то отново в честен разговор с хората, за да обясним каква е голямата ни цел, аргументира позицията си политикът. 

Според Мирчев, правителство ще има, марак лидерът на ГЕРБ да осъзнава, че това ще му донесе репутационни щети.

Правителството, което сигурно ще го има, Борисов не го иска, но ще се случи под натиска на Пеевски. Това правителство ще причини на ГЕРБ големи щети, защото Пеевски притежава съдебната система, той ще може да промени и шефовете в регулатори. Борисов знае, че това може да бъде катастрофа за страната.(…) Той отлично осъзнава, че тази игра с Пеевски е много опасна за страната. Но и ГЕРБ има тази зависимост от Пеевски. Длъжни сме да предупредим каква опасност е да имаме кабинет ГЕРБ-ДПС. Лично за мен проблем е, че един от лидерите е в списъка „Магнитски“, посочи той.

По думите му Пеевски и Борисов имат възможност да направят промените в регулаторите, но ще бъдат сложени същите зависими хора. Това ще продължава в още по-лош вариант, защото Пеевски ще си има и правителство, освен съдебната система, службите и МВР. Не случайно се започва с КЗК и КПКОМПИ. 

Да ми кажете, че Пеевски ще посочва хората в Антикорупционната комисия е все едно да ми кажете, че Чикатило да прави конкурс за детска рисунка, образно описа ситуацията Ивайло Мирчев.