Сряда, 26 Юни 2024
           
Коментари

Росен Плевнелиев: Трябва да има правителство, време е за държавници

   
Росен Плевнелиев: Трябва да има правителство, време е за държавници

„Трябва да има привителство, стига вече с игрички – кой кого мрази и кой на кого ще пречи и ще подлива вода. България има нужда от това политици, които да да носят отговорност.“  

Така президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) формулира посланието, отправено от избирателите към политическите партии с ниската активност в изборния ден.  

По думите му, управляващите не са имали план за България и ясни приоритети, по които да се говори – това е отвратило милиони по-умерени избиратели и до урните са отишли само крайните, феновете.

„Това ще се промени, когато излезе правителство, което ще поеме отговорност и ще каже какво ще напрови“, посочи Плевнелиев.

Плевнелиев коментира и изненадващия резултат на партия „Величие“ на парламентарните избори:

„Когато политическите елити се провалят в това да има дългосрочен план, базиран на ценности и ясни стратегически приоритети, в тъмнината на хаоса се раждат такива неща.“

По думите му, „това е отклонение от демократичното развитие на държавата“, това са хора, „които не припознават демокрацията, а няккави теории на конспирацията“.

„Нещо, което предложих още преди две години в рамките на „контактната група“ – запазете различията си, но работете заедно по стратегически приоритети. Това не се случи. Омраза, еманацията на всичко, което беше популизъм, гарниран с незаконен арест на опозиционен лидер, доказан от съда. Видяхме и това. Ако сме научим урока, можем ли да постигнем баланс, който да помогне на България да влезе в еврозоната, Шенген.“ - допълни той.

"Правителство трябва да има и ще има“, прогнозира президентът.  

„Съжалявам за фиксацията на ПП-ДБ на всяка цена да са  опозиция“, отбеляза той, като посочи, че е необходим баланс, а не фиксация.

Плевнелиев смята, че България трябва да има правителство с ясна програма със задачи и срокове – през 2025 г. България да влезе в еврозоната, което „ще промени всичко“.

Според него има два варианта пред България – гръцки и хърватски:

„При гръцкия има хаос, противоречения и политически елити, които не могат да заемат правилните решения и да направят устойчиви решения. Проевропейските елити се провалиха и бяха слаби. Дойдоха фашисти, комунисти, социалисти. При Ципрас нямаше инвестиции, половината млади гърци напуснаха. След това дойде Мицотакис. През 2026 година ще стане същото в България. Искате ли това да се случи? В Хърватия политическият елит умее да дава решения, за да се върви напред. Имат си и „Величие“, имат си президент като нашия – ляв, популист и русофил, но Хърватия влезе в еврозоната и е два пъти по-богата от България. Там се строи фабрика на „Бентли“." 

„Първият вариант е за програмно правителство с пълен мандат и преговори. Да има политици, но да има и програма. Силното правителство е с политици. Едно програмно правителство, което ще бъде подкрепено от минимум три партии, е редно да има политици. Томислав Дончев е перфектен в усвояването на фондове – 99%, а сега сме на нула. Губим 40 млрд. евро, с които България може да се позлати“, каза още Плевнелиев.

„В това правителство Бойко Борисов не може да е министър-председател. Ще се търси подкрепата от други партии, които да подкрепят програмата. Да няма задкулисие“, уточни той.

„Вторият вариант е правителство на малцинството. За да няма задкулисие, Бойко Борисов може да каже, че поема отговорност и ще бъде министър-председател“, каза още Росен Плевнелиев.

„Знае се какво трябва да се направи, дойде време за мъже, които трябва да го направят. И жени. Държавници.“ – подчерта той.

Експрезидентът посочи, че въпросът е в обединяването на проевропейците – българският политически елит засега успява да даде това решение.