Понеделник, 01 Юли 2024
           
Свят

Гърция пак настоя Скопие да спазва Преспанския договор

   
Гърция пак настоя Скопие да спазва Преспанския договор

Атина предупреди Скопие за рисковете от неспазване на Преспанското споразумение. Днес се отбелязват шест години от подписването на договора. Националистите подготвят протести.

Министърът на външните работи Йоргос Герапетридис заяви в интервю за гръцките медии, че Преспанският договор е ратифицирано международно споразумение, което трябва да се спазва стриктно. Така гръцкият първи дипломат предупреди новото правителство в Скопие да се въздържа от едностранни действия и "риторика на разделение", съобщава БНР.

Атина припомня, че клаузите на договора от Преспа бяха условие за приемането на Скопие в НАТО, а също са път за европейската интеграция на страната.

За сигурност и просперитет на Балканите е необходимо Република Северна Македония да приеме европейското законодателство и да признае международното право, заяви Герапетридис.

За ролята на Преспанския договор към сигурност и мир на Балканите днес в Атина се организира конференция с участието на бившите премиери Алексис Ципрас и Зоран Заев, които преди шест години подписаха договора от Преспа.

Националистите в Гърция подготвят протести.