Събота, 28 Сеп 2024
           
Свят

Русия плаши с още по-строги условия за мир при отхвърляне на сегашния план на Путин

   
Русия плаши с още по-строги условия за мир при отхвърляне на сегашния план на Путин

Ако настоящото предложение на руския президент Владимир Путин за мирен договор с Украйна бъде отхвърлено, следващите условия за мир ще бъдат по-строги. За това предупреди директорът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин, цитиран от "Ройтерс" и ТАСС.

Той обаче не уточни от кого може да бъде прието или отхвърлено направеното предложение.

"Следващите условия, при които може да се постигне мир и да се подпише някакво мирно споразумение, ще бъдат по-трудни и по-строги за Украйна", категоричен бе Наришкин.

Миналата седмица Путин обяви мирен план за прекратяване на конфликта с Украйна. По време на реч в руското външно министерство той заяви готовността си за преговори, но само при пълното изтегляне на украинските сили от четирите области, спрямо които Русия има териториални претенции - Донецка и Луганска народна република, Запорожие и Херсон. Освен това настоя Киев да се откаже от амбицията си за членство в НАТО.

Реакцията на света не закъсня. Президентът на Украйна Володимир Зеленски сравни предложението на Путин с политиката на нацисткия лидер Адолф Хитлер.

САЩ също отхвърлиха мирния план на Путин, заявявайки, че руският лидер не е състояние да отправя искания към Украйна за прекратяване на войната, а Германия посочи, че мирният план на Путин е несериозен.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите през октомври?


Резултати