Неделя, 23 Юни 2024
           
Политика

Пеевски: Наборната служба няма да се върне

   
Пеевски: Наборната служба няма да се върне

Наборната служба няма да се върне, казва в специално изпратено до медиите изявление съпредседателят на ДСП Делян Пеевски, пише OFFNews.

Изявлението идва, след като по-рано днес президентът Румен Радев коментира, че е време да се осигури някаква начална военна подготовка за младото поколение, защото войната в Украйна е показала, че човешкият фактор е ключов.

"Буди тревога, че в дните до конституиране на новия парламент и старта на преговори за съставяне на редовно правителство Радев отново се опитва да насажда страхове и напрежение в обществото, като заговори за мобилизационен резерв и връщане на наборната военна служба. Трябва да сме наясно с едно - единствено българският парламент може да взема подобни решения, а ние многократно вече заявихме, че няма да се допусне подобно нещо!", пише Пеевски, който ще е депутат и в 50-ия парламент.

"Ние много ясно слушаме и чуваме гласа на хората и сме категорични - младежите на България няма да ходят в задължителна казарма", пише депутатът.

"Конституцията много ясно прокламира правомощията на институциите и отново напомняме на Радев да не се изкушава да гази основния закон, воден от лични политически амбиции, а да изпълнява конституционните си задължения", завършва неговият коментар.