Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Новини

Отбелязваме Световния ден на кръводарителя

   
Отбелязваме Световния ден на кръводарителя

На 14 юни в целия свят се отбелязва Световният ден на кръводарителя. Тази година се навършват две десетилетия, откакто Световната здравна организация обяви официално глобалната инициатива за годишно събитие, което фокусира общественото внимание върху една от най-хуманните каузи – кръводаряването. Благодарение на този хуманен акт, всеки час, някъде по света, се спасява човешки живот или се подпомага лечението на пациенти. Затова тематичният ден цели да популяризира значението на осигуряването на достатъчни количества безопасна кръв в помощ на нуждаещите се. Световният ден предоставя и възможността да благодарим на доброволните кръводарители и да вземем благородното решение да последваме техния пример.

Мотото на кампанията през 2024 г. е: „Двадесет години празнуваме даряването: благодарим на кръводарителите!“. По този повод Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) съвместно с Българския Червен кръст (БЧК) организират тържествена церемония, на която ще бъдат наградени пет организации и шест личности със специален принос за кръводаряването в България. Събитието ще се проведе на 14 юни от 11:00 ч., в овалната зала на НК на БЧК (гр. София, ул. „Джеймс Баучер“ № 76).

145 предприятия, търговски дружества, неправителствени организации, лечебни и учебни заведения вече получиха благодарствени грамоти от екипа на НЦТХ в знак на признателност за проявена съпричастност, активно участие и принос в насърчаването на доброволното кръводаряване в столицата и страната.

Припомняме, че у нас всеки, който желае да дари кръв, може да го направи, като се обърне към съответния център по трансфузионна хематология в страната. Координати можете да намерите на следния адрес: https://ncth.bg/contacts.