Сряда, 26 Юни 2024
           
Новини

АПИ: Няма издадена заповед за временната организация на движение в участъка Мездра - Лютидол

   
АПИ: Няма издадена заповед за временната организация на движение в участъка Мездра - Лютидол

Няма издадена заповед за промяна на временната организация на движение в участъка Мездра - Лютидол. Движението за всички видове моторни превозни средства по отсечката Мездра - Лютидол - п. в. "Новачене" на път I-1 ще бъде ограничено, когато завърши ремонтът на обходните трасета. Това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) относно възникналото напрежение около обходните маршрути заради повторния ремонт.

Извършват се задълбочени анализи на пътната обстановка и комуникация с отговорните институции, преди да бъде въведена временна организация на движението в цялата страна, посочва още от АПИ.

Припомняме, че за днес е обявен протест от жителите на Берковица, които са против пренасочване на тежкотоварните автомобили през прохода Петрохан заради затварянето на пътя между Мездра и Лютидол. По повод това по-рано днес и Камарата на автомобилните превозвачите в България също излезе с позиция, в която се апелира живущите в засегнатите райони да проявят търпение до приключването на ремонтсните дейности по модернизация на пътя. 

От АПИ пък напомнят, че срещата на 10 юни, в която взеха участие представители на МРРБ, превозвачите, кметовете на населените места и представители на пътната агенция, беше за представяне на възможните обходни маршрути, по отношение на отсечката Мездра - Лютидол - п. в. "Новачене" на път I-1 и за достигане на взаимно съгласие между страните.

Участниците в срещата се съгласиха да се провеждат ежемесечни координационни срещи и след анализ на трафика, временната организация на движение да бъде изменяна. Също така за участие в тези срещи ще бъдат поканени и представители на МВР, посочват от Агенцията.

В тази връзка АПИ заявява, че все още се извършва анализ на трафика, както и предстоят още допълнителни срещи с представители на вътрешното министерство за взимане на най-правилното решение за временната организация на движението.

В съобщението на пътната агенция също се посочва, че спирането на трафика е необходимо за доизграждането на пътните възли на две нива - "Мездра", "Дърманци" и "Ребърково" и модернизацията на пътя Мездра - Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км.

Ограничаването на движението в участъка Лютидол - п. в. "Новачене" /от км 172+640 до км 185+600/ е свързано със строителството на пътен възел "Лютидол", корекция на Мала река с изместване на речното корито и преминаване от ляво на пътя в дясно, в частично покрит участък под насип. Общата дължина на речната корекция е близо 2 км по протежение на пътя. Необходимо е да се изградят множество съоръжения - надлез, две армостени с обща дължина от 260 м, стоманобетонова подпорна стена - 86 м, частично укрепителна пилотна стена - 140 м, дълбок изкоп - близо 40 м. Ще се направи и стоманобетонова подпорна стена с дължина 256 м и пресичания на стар и нов път и др.

АПИ апелира шофьорите да спазват спазват стриктно поставената пътна сигнализация и да карат внимателно, спазвайки дистанция. Да се движат със съобразена скорост и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи.