Неделя, 23 Юни 2024
           
Новини

След много спорове и промени СОС прие културния календар на София

   
След много спорове и промени СОС прие културния календар на София

Близо 3 часа бяха необходими на Столичния общински съвет да приеме културния календар на Столична община за 2024 г. Предложението беше прието с 46 гласа "за" и три "въздържал се" след множество спорове и промени в доклада, внесен от зам.-кмета по култура Яна Генова, пише Mediapool.

В крайна сметка на заседанието бяха утвърдени следните раздели от доклада: "Стратегически събития", "Значими събития", "Събитията на Столичната община (СО) и в партньорство" и "Събитията на столичните райони" от Календара на културните събития, с изключение на вече приетите от общината проекти през март тази година, които са 17 на брой.

Общата стойност на променения бюджет за реализирането на всички събития, заложени в културния календар, е близо 2 млн. и 750 хил. лв. От тях 1 млн. и 108 хил. са за стратегически и значими събития, около 1 млн. и 400 хил. лв за събития на общината и в партньорство, а 240 хил. са предвидени за културни събития на столичните райони.

Зам.-кметът Яна Генова поясни, че кметът на София Васил Терзиев ще представи на общинския съвет доклад с проект на решения за утвърждаване на бюджет по раздел "Летни събития" и раздел "Открити сцени" с приложени списъци с одобрени от експертите проекти.

Летните събития ще чакат допълнително одобрение

Двата раздела отпаднаха от доклада, след като предизвикаха множество спорове и хаос в общинския съвет. В доклада не е детайлно пояснено за какви конкретни събития ще бъдат разпределени предвидените повече от 275 хил. лв. за летни събития и това предизвика реакция от страна на общинските съветници от ГЕРБ-СДС.

Преди заседанието имаше сериозни опасения, че културният календар на София може да бъде блокиран, защото той не беше одобрен от общинарите от ГЕРБ и БСП в комисията по образование и култура.

Първо докладът с календара на културните събития, които се подпомагат финансово или логистично от Столичната община, беше обсъждан от комисията по финанси. Там по предложение на ГЕРБ беше решено да се подкрепи само част от доклада - тази, в която са описани конкретни по-големи проекти, които получават финансова помощ от общината. Съветниците решиха да не дават съгласие за частта от доклада, с която трябва да се отпусне финансиране на летни събития и такива, организирани от районните администрации. Мотивът беше, че няма списък с конкретните инициативи, които ще бъдат подпомогнати.

Най-проблемен се оказа фестивалът Sofia Summer, който се организира от компанията "Артвент" в Южния парк. Той продължава цяло лято, а тази година събитията трябва да започнат от 18 юли. От дискусията във финансовата комисия се оказа, че фестивалът би трябвало да получи само логистична, но не и финансова подкрепа от общината.

На основание на становището на финансовата комисия председателят на тази по култура Мирослав Боршош от ГЕРБ заяви, че ще гласува въздържал се по доклада за културния календар. Това направиха и още четирима души от комисията, с което докладът не беше приет. Според Боршош решението на финансовата комисия да бъдат гласувани само поименно изредените проекти е дискусионно, но пък имало логика да се видят конкретните проекти в разделите за летни събития и тези на районите.

Лятната програма беше критикувана и в четвъртък от общиснките съветници от ГЕРБ.
Яна Генова коментира пред журналисти, че по процедурите на културния календар лятната програма не се разглежда в детайли, така както се разглеждат решенията на експертните комисии за други раздели на календара като например "стратегически събития".

Полемика предизвикаха и въпросът с вече одобрените и финансирани 17 събития, както и защо средствата за районните общини не са детайлно описани, но след разговор между Боршош и Веселин Калановски различията бяха изчистени.

По думите на Боршош целта на ГЕРБ не е била да блокира културния календар на столицата, а да покаже, че той е бил хаотичен и неясен. В крайна сметка обаче общинските съветници единодушно гласуваха промените в доклада.