Събота, 28 Сеп 2024
           
Свят

Лидерите от Г-7 готвят $50 млрд. за Украйна

   


Италианският премиер Джорджа Мелони заяви, че е убедена, че тазгодишната среща на високо равнище на Г-7 ще доведе до "твърди резултати“, докато откриваше срещата на водещите международни лидери в луксозния курорт Борго Еняция в южната италианска област Пулия, предаде италианската новинарска агенция АНСА, пише Mediapool.

"Има много работа за вършене, но съм сигурна, че през тези два дни, ще успеем да проведем дискусии, които да донесат твърди и измерими резултати“, заяви Мелони. "Г-7 не е затворена крепост, която да се отбранява от някого. Тя предлага ценности, които разкриваме пред света, за да имаме споделена цел за развитие“, допълни тя.

Лидерите на страните от Г-7 (САЩ, Германия, Франция, Италия, Великобритания, Канада и Япония) се очаква да обявят споразумение относно употребата на средствата на Русия, замразени в западните страни след нейната инвазия в Украйна, за да се основе фонд в размер на 50-60 млрд. евро за Киев. Вашингтон настоява за това, но европейските държави са по-предпазливи заради техническите въпроси и правните последици от подобно решение.

Кризата в Близкия изток също ще бъде ключова тема.

Италианското ротационно председателство на Г-7 иска да се обърне по-голямо внимание върху въпросите, свързани с миграцията и отношенията с развиващите се нации, особено към споразумение с африканските държави за модел на сътрудничество, основан върху взаимноизгодни партньорства, а не патерналистичните или грабителски подходи от миналото.

Очаква се и обсъждането на изкуствения интелект.

В петък папа Франциск ще присъства на срещата на високо равнище, ставайки първия понтифик, участвал на подобно събитие на Г-7. Очаква се той да говори за необходимостта от етичен ИИ, както и за усилията да донесе мир.

50 милиарда долара за Украйна

Лидерите на страните от Г-7 се споразумяха да предоставят на Украйна общо 50 млрд. долара до края на тази година, използвайки печалбите от замразени руски активи, съобщи по-рано френски представител.

"Имаме споразумение", обяви той преди срещата на върха.

Лидерите на Г-7 имаха за цел да договорят споразумение за използване на печалбите от лихвите по замразените активи на руската централна банка в размер на 300 млрд. евро в помощ на Киев.

Печалбите се използват за изплащане на заем в размер до 50 млрд. долара, който ще се предостави на Украйна.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с президента на Украйна Володимир Зеленски в четвъртък по време на срещата на върха.

"Първоначално това беше американска инициатива", заяви служител на френското президентство, като добави, че на теория заемът за Украйна ще бъде изплатен с "приходите от замразените руски активи".

"Но ако по една или друга причина, ако руските активи бъдат размразени или постъпленията от руските активи не са достатъчни за финансиране на заема, тогава ще трябва да помислим как да разпределим тежестта на заема“, съобщава източник от френското правителство.

Белият дом заяви, че Г-7 е постигнала "много добър" напредък по отношение на споразумение за използване на замразените руски активи в помощ на Украйна и че лидерите "се надяват" да постигнат споразумение още днес, предаде Франс прес.

"Има много добър напредък в дискусиите между делегациите за постигане на споразумение", каза пред журналисти съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, който придружава президента на САЩ Джо Байдън.

"Надяваме се, че до срещата на лидерите днес да имаме обща визия", добави съветникът.

САЩ оказват натиск върху страните от Г-7 да се съгласят на мегазаем от около 50 млрд. долара, гарантиран от бъдещите лихви, генерирани от руските активи, замразени след началото на инвазията в Украйна през февруари 2022 г., които възлизат на 300 млрд. евро.

Страните от Европейския съюз вече приеха споразумение в началото на май за изземване на приходите от замразените руски активи, които да бъдат използвани за въоръжаване на Украйна и които са на стойност между 2,5 и 3 млрд. евро годишно.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите през октомври?


Резултати