Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Свят

Аржентинският сенат прие реформите на Милей на фона на сблъсъци по улиците

   
Аржентинският сенат прие реформите на Милей на фона на сблъсъци по улиците

Протестиращи запалиха пожари и се сблъскаха с полицията по улиците след като сенатът на Аржентина прие в сряда обширен законопроект, който е ключов към плановете за икономически реформи на либертарианския президент Хавиер Милей, предава "Ройтерс".

Горната камара беше разделена по средата по отношение на законопроекта, който беше приет с общо гласуване, след като ръководителят на камарата, вицепрезидентът Виктория Виляруел, наруши равенството 36-36.

Законопроектът беше приет след дълъг дебат, като сега сенаторите трябва да гласуват всеки член от пакета, предназначен да стимулира инвестициите чрез приватизация на държавни предприятия и предоставяне на стимули за бизнеса.

Законопроектът първоначално беше приет от долната камара на депутатите през април, но сега ще се върне за ново гласуване след промени в Сената.

"Днес има две Аржентини", каза Виляруел, докато гласува в подкрепа на реформата. "Една насилствена Аржентина, която подпалва коли, хвърля камъни и обсъжда упражняването на демокрацията, и друга Аржентина с работници, чакащи с голяма болка промяната, за която са гласували."

Законопроектът е ключов за плановете на Милей да преразгледа изпадналата в затруднение икономика с инфлация близо 300% и включва планове за приватизация на публични фирми, даване на специални правомощия на президента и стимулиране на инвестициите.

Но някои протестиращи се опасяват, че това ще ги остави допълнително изложени на нарастващата безработица и потребителските цени.

"Животът на хората в Аржентина е в игра. Изпихме тази отрова няколко пъти: да имаме нулева инфлация с нулева икономическа активност", каза протестиращият и социален лидер Луис Д'Елия, докато хиляди протестираха срещу планираните реформи.

"Тази отрова се провали няколко пъти в Аржентина и ние няма да позволим това да продължи."

Кадри на Ройтерс от улиците на Буенос Айрес показват горящи кола на фона на разпръснати протестиращи които хвърлят камъни и бутилки, докато полиция с екипировка за борба с безредиците използва сълзотворен газ, водни маркучи и гумени куршуми.

Офисът на Милей отпразнува приемането на законопроекта.

"Това, което се случи тази вечер, е триумф за аржентинския народ и първата стъпка към възстановяването на нашето величие", се казва в изявление на президентската канцелария.

Правителствен служител, пожелал анонимност, каза, че очакват законопроектът да получи общото одобрение на Сената, но че ще бъде "по-променен, отколкото бихме искали".

Приемането на законопроекта за "базите" ще "ускори процеса на растеж, главно чрез получаване на инвестиции в страната", каза лицето.

Аржентина има годишна инфлация близо до 300%, безброй капиталови контроли, които възпрепятстват бизнеса и търговията, изчерпани резерви в чуждестранна валута и висок дълг, който се нуждае от обслужване. Икономиката е в рецесия и бедността расте.