Неделя, 30 Юни 2024
           
Новини

България е домакин на престижно военно състезание по ориентиране

   
България е домакин на престижно военно състезание по ориентиране

България е домакин на Открития Балкански военен шампионат по ориентиране, който се провежда в к.к. „Боровец“ от днес до 14 юни. В състезанието участват над 90 военни ориентировачи от отборите на България, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония, Сърбия, Турция, Румъния, Словения, Унгария, Швеция.

Състезанието бе открито във вторник, 11 юни, с тържествена церемония в к.к. „Боровец“ с участието на Националната гвардейска част. Председателят на Организационния комитет на първенството бригаден генерал Станимир Йорданов поздрави състезателите и им пожела успешно представяне. Той изрази задоволство от чудесните условия, предоставени за провеждане на втория Балкански военен шампионат и подчерта, че освен спортна изява, състезанието дава възможност за приятелство и връзки между военнослужещите от различни армии.

Дисциплините в шампионата са средна и дълга дистанция и щафета. Най-добрите ориентировачи ще бъдат наградени на тържествена церемония в зала „Арена Самоков“ в петък, 14 юни, в присъствието на всички участници и гости. Българският национален отбор е в състав от 10 състезатели, като наред с елитни спортисти, в него влизат и военнослужещи от формирования в Българската армия. Сред имената на нашите участници са тези на двукратния европейски шампион в ски ориентирането Станимир Беломъжев, участничката на три Олимпиади Антония Григорова, водача на отбора Красимир Анев, европейски шампион.

Ориентирането е военно-приложен спорт, който е изключително полезен, и се практикува в рамките на подготовката на военнослужещите. Страната ни получи домакинството на втория Балкански военен шампионат миналата година от Международния съюз за военен спорт CISM. Събитието се провежда със съдействието на Министерството на отбраната и е под егидата на 20 години от присъединяването на България към НАТО.