Вторник, 02 Юли 2024
           
Коментари

Волгин и Желязков са лидери по преференции, Йончева има шанс за европарламента

   
Волгин и Желязков са лидери по преференции, Йончева има шанс за европарламента

Превес на опитните и разпознаваеми политици и по-малко новобранци в бъдещия Европейски парламент. Така изглежда разпределението на 17-те места в Брюксел по изчисления на "Дневник" въз основа на данните от Централната избирателна комисия (ЦИК). От тях 10 вече имат опит в европейските институции.

 

Въпреки това не те са сред първенците по преференции на изборите за Европейски парламент. Кандидат-депутатът събрал най-много подкрепа е бившият журналист от БНР Петър Волгин, който бе поставен на второ място в листата на "Възраждане". След него по брой преференции се нарежда кандидатът на ГЕРБ Росен Желязков с 70 693 лични гласа, а на трето място е Никола Минчев от "Продължаваме промяната - Демократична България" с 43 557 гласа.

 

В национален план резултатите за евровота пресъздават тези от изборите за Народно събрание - "Продължаваме промяната - Демократична България" печели единствено в два от софийските райони и изпраща трима евродепутати. ГЕРБ е първа политическа сила в 23 от изборните райони, но получава с 56 хил. гласа по-малко спрямо вота за Народно събрание. Резултатът ѝ обаче е достатъчен, за да запази бройката от евродепутати, които е имала досега - общо пет. ДПС също запазва настоящият си брой депутати (трима) и печели евровота в пет района в страната.

На второ място в 12 района пък се позиционира "Възраждане", която заедно с "Има такъв народ" за първи път ще изпрати свои представители в Брюксел. Най-големият губещ е БСП, която остава само с двама евродепутати вместо досегашните четирима.  

Разпределение на гласовете за Европейския парламент

Без сериозни размествания в ГЕРБ

 

С 56 хил. гласа по-малко спрямо националния вот ГЕРБ-СДС все пак е победителят в изборите за Европейски парламент. Партията на Бойко Борисов успя да спечели над 470 хил. гласа, а водачът на листата Росен Желязков е събрал най-много преференции в сравнение с останалите си колеги в партията. Бившият председател на парламента е спечелил 70 693 гласа като с този резултат се превръща в един от лидерите по преференции. По информация на "Дневник" обаче Желязков няма да се възползва от резултата си и ще остане да работи като депутат в българското Народно събрание.

 

Това означава, че той ще открие пътя към Брюксел за останалите петима в листата на ГЕРБ, тъй като при тях не се наблюдават размествания вследствие на преференциален вот. Новите евродепутати на партията на Борисов са доскорошните ѝ представители в Страсбург: Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел. За първи път като депутат в европарламента ще отиде гл. секретар на СДС Илия Лазаров.

Ковачев е на второ място по брой преференции в листата на ГЕРБ, но изостава с 30 хил. от Желязков. За него най-много хора са гласували в Разград. В Благоевград пък откъдето бившият председател на 49-я парламент се яви като водач, лидер по преференции е Андрей Новаков. Той е най-предпочитаният кандидат и в Монтана, и в Пазарджик.


Досега Ковачев е работил в сферата на вътрешния пазар и защитата на потребителите, както и външна политика, Андрей Новаков - в областта на европейския бюджет, регионално развитие и транспорт, Ева Майдел следи комисията по промишленост, изследвания и енергетика, където са основните теми за цифровия преход, а Емил Радев бе зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в деветия Европейски парламент.

 

 

Въпросителна в ДПС

 

За ДПС, които на евроизборите през 2019 г. станаха трети, а сега се изкачиха до второто място с малко над 295 хил. гласа, са гласували над 70 хил. души по-малко в сравнение с тези, които са ги подкрепили на националните избори. Това обаче не се отразява значително на крайния резултат на партията и тя отново ще изпрати трима свои представители в Европейския парламент.

 

В партията преференциалният вот не е толериран особено затова и не се наблюдават съществени размествания в листата. Въпреки това в някои райони не водачът на листата Джевдет Чакъров се оказва първенец по гласове, а други негови колеги.

 

Така например във Варна, Враца, Разград и Шумен най-много гласове е спечелил Илхан Кючук, във Велико Търново, Пловдив област и софийския 25-ти изборен район първенец по преференции е Искра Михайлова, в Русе - Елена Йончева, а в Плевен и София област - Танзер Юсеинов, който заема шестата позиция.

Благодарение на личните си гласове обаче Елена Йончева изпревара с преференции четвъртия в листата Танер Кабилов. Ако никой друг няма по-добър резултат от нея и Джевдет Чакъров предпочете да остане в София, може и тя да отиде в Европарламента. Засега няма яснота какво ще направи Чакъров, на изборите на 9 юни той се надпреварва за 50-тото Народно събрание като водач на листата на движението в Разград и Пазарджик.


На миналите избори като водач на БСП за евровота Елена Йончева успя да събере над 70 хил. преференции, сега резултатът ѝ е доста по-скромен - 3877 гласа. В изминалия мандат на Европарламента тя се занимаваше с теми свързани с миграцията и медиите. Нейни колеги в групата на "Обнови Европа" бяха Илхан Кючюк и Искра Михайлова. Акцент в тяхната работа като евродепутатите бяха теми като Шенген, регионално развитие, икономика и външна политика.

 

Битка за преференции в "Продължаваме промяната - Демократична България"

 

В "Продължаваме промяната - Демократична България" се сбъднаха прогнозите за силно преференциално гласуване. Партньорите в коалицията - "Продължаваме промяната", "Да, България" и ДСБ излъчиха най-разпознаваемите си лица, които и на национални избори обикновено постигат добри резултати с преференции. Така, с най-високи резултати се оказаха водачът на листата Никола Минчев, спечелил 43 557 преференции, настоящият представител на "Демократична България" в европарламента Радан Кънев (с резултат от 35 971 гласа) и депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта (с 24 897 гласа).

Преглед на данните показва, че в двата софийски района, където "Продължаваме промяната - Демократична България" печели евроизборите с най-много преференции е Радан Кънев (в 23 МИР - 8638, а в 24 МИР - 5290). Той е първенец по лични гласове и във Варна, и Шумен. В Разград пък лидер по гласове е Стефан Тафров (805 гласа), а във Враца - Деница Симеонова, която е родом от населеното място.


След тях се нареждат кандидатите на "Да, България" Стефан Тафров - 16 143 гласа и Елисавета Белобрадова с 14 531 гласа. При тези резултати "Да, България" остава без евродепутат.

 

За Радан Кънев това бъде втори мандат. През 2019 г. "Демократична България" спечели 118 484 гласа и изпрати свой един представител в Брюксел. В първите си пет години в Европейския парламент той се занимаваше с теми, свързани с енергетика, околна среда, социални и здравни въпроси и др.

 

 

Радиоводещ в европарламента

 

Журналистът от БНР Петър Волгин пренарежда евролистата на "Възраждане" и измества водача Станислав Стоянов. Със своите 71 224 преференции той се превръща във най-харесвания кандидат за евродепутат изобщо. Петър Волгин получава най-много преференции от столичния 23-ти избирателен район - 8 054.

 

Станислав Стоянов има наполовина по-малко лични преференции от Волгин - 31 336, но въпреки това си осигурява място в Брюксел и остава втори в листата на партията на Костадин Костадинов. Третият и последен евродепутат от "Възраждане" ще е Рада Лайкова. Тя беше трета в листата и със своите 6 033 гласа запазва тази подредба.

 

Завръщане към Брюксел

 

Зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин, който веднъж вече е бил евродепутат, събира 27 176 гласа на евроизборите, които са достатъчни, за да затвърди първото му място в листата на социалистите. На брифинг от 11 юни Корнелия Нинова потвърди, че той ще замине за Брюксел и се отказва от работата си в Народното събрание. Вигенин получава най-много преференции в Благоевград - 1649.

В предишния си мандат като евродепутат фокусът на Вигенин бе върху външната политика. Бил е и зам.-председател на Групата на Партията на европейските социалисти.


Вторият евродепутат на левицата ще бъде Румен Гечев, който събира 9 601 гласа. Гечев беше вицепремиер и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов, което бе свалено след месеци протести и блокади заради рязкото обедняване на българите през 1996 година, предизвикано от банковата криза и хиперинфлацията. Освен втори в евролистата, той водеше и тази за парламент във Видин, но се очаква БСП да не получи нито един мандат от района, заради което той по всяка вероятност ще приеме поста в Брюксел.

 

Заради това досегашният евродепутат Цветелина Пенкова, която получава 9 382 гласа, ще остане извън класирането. Пенкова е единствената от петимата евродепутати на БСП от предния мандат на Европейския парламент, която повторно се озова в листите на БСП - за разлика от бившия партиен лидер Сергей Станишев, Иво Христов, Петър Витанов и Елена Йончева, която прие поканата на Делян Пеевски и е в листата на ДПС. В предишния си мандат тя членуваше в комисиите по енергетика, регионално развитие и бюджетен контрол.

Отпадането на Пенкова от европарламента се дължи и на слабия резултат на левицата. Сега формацията успя да спечели едва 141 175 гласа и да загуби две от досегашните си депутатски места. На изборите през 2019 г. БСП печели 474 160 гласа.


Единственият евродепутат на "Има такъв народ" ще бъде сценаристът Ивайло Вълчев, който събира 40 991 преференции - с над 35 хил. повече от подгласника си Андрей Чорбанов. Вълчев събира най-много лични преференции във Варна и родния си Бургас - съответно 3 595 и 3 272 гласа.