Събота, 28 Сеп 2024
           
Свят

Северна Корея се обяви за "непобедим другар по оръжие" на Русия

   
Северна Корея се обяви за \

Северна Корея е "непобедим другар по оръжие" на Русия. Това заяви лидерът на КНДР Ким Чен-ун в послание до президента Владимир Путин, съобщава "Ройтерс".

Изявлението му идва на фона на спекулации за предстоящото посещение на руския държавен глава в Северна Корея.

Отбелязвайки националния празник на Русия, Ким посочи, че срещата му с Путин в руско космическо съоръжение миналата година е издигнала връзките на техните "вековни стратегически отношения".

В понеделник стана ясно, че Путин ще посети Северна Корея и Виетнам през следващите седмици.

Служител във Виетнам поясни, че пътуването до Виетнам е планирано за 19 и 20 юни, но все още не е потвърдено.

На свой ред Кремъл отбеляза, че Русия иска да насърчи сътрудничеството със Северна Корея "във всички области", но не потвърди датата на посещението.

През септември миналата година Ким пътува до Далечния изток на Русия и посети космическия център за изстрелване на космодрума "Восточни", където Путин обеща да му помогне при строежа на сателити.

Освен това Ким похвали Русия за постигането на резултати в усилията ѝ да изгради силна държава въпреки "потискането и смазването от всички предизвикателства, санкции и натиск от враждебни сили".

Пхенян и Москва все повече укрепват дипломатическите отношения и отношенията по сигурността, като през последните месеци бяха домакини на правителствени, парламентарни и други делегации.

Тази седмица група севернокорейски служители, отговарящи за обществената сигурност, ще посети Русия.

Вашингтон и Сеул обвиниха Северна Корея, че доставя оръжия на Русия, за да подкрепи войната ѝ срещу Украйна в замяна на технологична помощ за собствените си ядрени и ракетни програми.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите през октомври?


Резултати