Вторник, 22 Oct 2024
           
Коментари

От БСП не изключват подкрепа за кабинет

   
От БСП не изключват подкрепа за кабинет

Резултатите от изборите на БСП са слаби и катастрофални. Корнелия Нинова си подаде оставката пред членовете на партията и няма връщане назад. Това заяви пред bTV Христо Проданов, член на изпълнителното бюро на БСП.

Все още не е ясно кой ще бъде номиниран за следващ лидер на БСП. Връщане назад няма, оставката си е валидна до избора на следващ председател, категоричен бе Проданов. И добави - оставката е кардинално действие.

"Еднолично Корнелия Нинова поема отговорността от изборите", подчерта Христо Проданов. Предстоят кардинални промени в БСП, като те ще бъдат мъдри и правилни. Някои измежду Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров и Владимир Москов трябва да поеме управлението на партията до избирането на нов устав.

По думите му, ако не се състави правителство и има нови избори, избирателната активност ще е още по-ниска. Действията, които трябва да бъдат предприети, е да се спечели доверието на хората, за да има политическа стабилност в България, настоя Проданов.

Той посочи, че във всички партии има срив от изборите, с изключение на ДПС.

Според Христо Проданов хартиената бюлетина не е причината за ниския резултат на БСП на изборите.

Той подчерта, че БСП няма да подкрепят правителство на ГЕРБ с първия мандат. Устойчивото за България е надпартийно правителство, безпартийни фигури и лидери в него, но с широка парламентарна подкрепа. Всичко останало ще бъде грешно, смята Проданов. Ако новото правителство има приоритет да изнася оръжия за Украйна, БСП няма да участва в него.

Атанас Зафиров, от ръководството на БСП, заяви в ефира на Нова телевизия, че е възможно те да подкрепят кабинета, "стига той да отговаря на нашите виждания и нещата, които поставихме в предизборната кампания".

Той обясни, че става въпрос за технически кабинет без политически лидери, като е категоричен, че БСП няма да подкрепи кабинет с премиер Бойко Борисов.

Запитан дали ще подкрепят, ако е с мандат на ГЕРБ, той отговори, че все пак трябва да е с някакъв мандат, като уточни, че нещата, които говори са условни и решенията ще се вземат от "нашия Националния орган и нашата парламентарната група", която "още не е ясно в какъв точен състав ще бъде", каза още Зафиров.

Относно оставката на Корнелия Нинова, Атанас Зафиров каза, че това е акт на поемане на отговорност за слабите резултати на партията. Той също каза, че не е обсъждано дали Нинова пак ще се кандидатира за лидер на БСП, но обясни, че мандатът й изтичал след няколко месеца, а при доброволно подадена оставка, трябва да се избере някой от заместниците ѝ, който да довърши мандата. До края на мандата той ще продължи да участва в работата на ръководството.

"Ако някой си представя, че БСП е отслабена и ще бъде лесна плячка - това няма да бъде допуснато. Има кръгове и среди, които се опитват да овладеят БСП, да я направят послешна", каза Зафиров.

На въпроса дали Крум Зарков може да оглави партията, или отново Сергей Станишев, Зафиров каза, че последните няколко кампании не ги е виждал в действие.