Неделя, 29 Сеп 2024
           
Политика

Мехмед Дикме: Пеевски и Доган са длъжни да легитимират участието на ДПС във властта

   
Мехмед Дикме: Пеевски и Доган са длъжни да легитимират участието на ДПС във властта

Правителство ще има. С оставката на Нинова и Иванов ще катализират много процеси на обединени и в ляво, и в дясно, защото на хората им омръзна да гласуват за едни и същи хора. Сегашното статукво трябва да излъчи  правителство задължително. Това заяви в студиото на Би Ти Ви бившият земеделски министър и депутат от ДПС Мехмед Дикме.

Формулата е ГЕРБ да направят правителство с ДПС, защото ДПС е единствената формация, която спечели изборите, макар да са втори. Ситуацията е сложна, но тя не зависи от Борисов, а единствено от Делян Пеевски. И го поздравявам за това, което заедно с Доган направиха. Но сега  е важно да легитимират ДПС в управлението, да се подпише споразумение с Борисов, което той трябва да преглътне това, и да излъчат поне 5 министри на ДПС. Като единствена друга алтернатива виждам ИТН, разви тезата си политикът.

ГЕРБ не спечели изборите, те загубиха цели 150 000 гласа. Ако ДПС участва в правителство, е логично двамата съпредседатели на ДПС да си разделят властта съответно – на вицепремиер и на лидер на ДПС (…) Много важно е това правителство да бъде легитимирано. Но ако ДПС не влезе в управлението, това ще бъде удар срещу движението, коментира Дикме.

Според него на тези избори десните са припознали в ГЕРБ своята партия, която да ги представлява в парламента, за разлика от лявото, което е напълно разбито. И определено вина за това има Нинова, която въпреки усилията й не съумяла да обедини левицата. А България има нужда както от силно дясно, така и от силно ляво, изтъкна бившият депутат на ДПС.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите през октомври?


Резултати