Събота, 27 Юли 2024
           
Политика

Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП

   

  BGNES

"Няма да напускам парламента, избрана съм от народа", каза тя

 

Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП.

"Оценявам нашите резултати като катастрофални, поради което поемам политическата отговорност и подавам оставка", обяви Нинова на извънреден брифинг в централата на партията. Тя обяви, че свиква Националния съвет. Той трябва да избере един от зам.-председателите и да довърши мандата. 

На въпрос как вижда политическото си бъдеще, ако оставката ѝ бъде приета от Изпълнителния съвет на БСП, Нинова направи едно важно уточнение: 

„Аз съм избрана от всички членове на БСП – пряк избор, така че  Изпълнителното бюро не може да ми приеме оставката. Членовете на БСП са тези, към които се подава оставката. А конкретно на въпроса -  не се притеснявайте, виждам го добре. Ще живея. Спокойно, ще се справим“. 

Тя благодари на всички, които са подкрепили БСП. Нинова обяви, че остава в НС. "Няма да напускам парламента, избрана съм от народа и си оставам депутат", обясни Нинова.

Тя напомни, че правителство на ГЕРБ БСП няма да подкрепи.

"Най-голямата тревога и проблем за България е дъното на избирателната активност. Изключително ниска избирателна активност, която е наказание за всички ни в политическата система", посочи тя. Нинова обясни, че този път протестният вот се е изразил в негласуване.

Нинова обясни, че предстои пряк избор за председател през септември и конгрес през октомври.

Припомняме, че заради резултатите на изборите младежите в БСП поискаха оставки в партията. 

БСП получи 7,06%, като гласувалите за тях са 151 557 избиратели.

Транспарант с думите “Промяна Младежко обединение в БСП” и “Оставка” провисна на 10 юни от централата на партията на столичната улица "Позитано" 20.

Искането дойде ден след изборите 2 в 1 и резултатът на БСП, която ще е пета политическа сила в 50-то НС.