Неделя, 07 Юли 2024
           
Политика

Радев: Обща декларация на Б9 няма да има, всяка страна решава сама за помощта за Украйна

   
Радев: Обща декларация на Б9 няма да има, всяка страна решава сама за помощта за Украйна
  БТА

Държавни ръководители на 8 страни на НАТО от Централна и Източна Европа и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг обсъждат в Рига напредъка по засилване на отбраната на Източния фланг на Алианса и ситуацията в Украйна преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли, пише БНР.

Президентът Румен Радев участва в срещата на върха на държавите от формата Б9 в латвийската столица. Преди форума Радев подчерта, че България е решена да развива собствен отбранителен капацитет и да допринася за отбранителния потенциал на източния фланг на НАТО.

Регионалният формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността е създаден през 2015 година по инициатива на президентите на Румъния – Клаус Йоханис - и на Полша – Анджей Дуда - в отговор на предизвикателствата пред сигурността в региона след анексирането на Крим от Русия.

Във формата Б9 участват България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. Срещата обаче няма да завърши с обща декларация на всички държави, както досега, а ще има само заявление на двамата съпредседатели, което се дължи на липсата на пълен консенсус между страните как да бъде постигнат изход от войната на Русия в Украйна. Това обясни президентът Радев преди началото на форума.

По негово предложение е бил променен и първоначалният вариант на съвместното изявление от днешната среща като е отпаднал текстът, който задължава всяка страна от Б9 да предоставя военна помощ на Киев.

"В резултат бе приета позицията всяка страна да решава сама по своя собствена преценка и според своите собствени възможности дали и как да помага на Украйна, дали с военна, с финансова или с хуманитарна помощ и считам това като определен успех в подкрепа на здравия разум и важна крачка в посока на преместване на фокуса от търсене на решение на тази война на бойното поле, което е свързано с много жертви, много разрушения, безконтролна ескалация и растящ риск за глобалния мир към търсене на решение чрез преговори съобразно устава на ООН. Затова и подкрепяме в това съвместно заявление подготовката за срещата на върха в Швейцария".

Трябва да осъзнаваме реалностите, подчерта българският президент и допълни, че всички искат Украйна да възстанови териториалната си цялост, а Русия да прекрати агресията си, но реалността е, че Киев няма нито материалните, нито човешките ресурси да постигне тези цели.

Има два варианта - мирни преговори или предоставяне на допълнителни материални и човешки ресурси за Киев от страна на НАТО. Но вторият път, според Румен Радев води неизвестно накъде и носи риск за глобалната сигурност.

Президентът отказа да коментира всякакви вътрешнополитически теми – нито ниската избирателна активност, нито кога ще свика първото заседание на 50-ото Народно събрание:

"Моят основен ангажимент като президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили е гарантирането на сигурността. Затова съм и тук, разбира се, ще говорим в България".