Вторник, 02 Юли 2024
           
Коментари

Политико: Макрон ще подкрепи преизбирането на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК

   
Политико: Макрон ще подкрепи преизбирането на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК
  trud.bg

Преизбирането на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия (ЕК), както се очаква, ще получи подкрепата на френския президент Еманюел Макрон, съобщава Politico, позовавайки се на източници, пише Труд.

Тъй като дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) на фон дер Лайен вероятно ще вземе повече места в Европейския парламент (ЕП) в резултат на изборите, настоящият председател на ЕК може да се окаже отново на поста.

На свой ред френският лидер, който никога не подкрепяше фон дер Лайен в амбициите й да се кандидатира за втори мандат и вероятно подготвяше кандидат за поста председател на ЕК от редица френски чиновници, след резултатите от евроизборите ще бъде принуден да й отстъпи в замяна на политически гаранции у дома, отбелязва изданието.

„Сега обаче изглежда, че Макрон ще трябва да решава по-сериозни политически проблеми, отколкото да се опитва да промени президиума на Брюксел“, казва Politico.

Във Франция партията "Национално обединение" на Марин льо Пен получи 31,8% от гласовете на изборите за ЕП, докато партията "Възраждане" на Макрон беше подкрепена от едва 15,2% от електората . В Германия блокът на Християндемократическия и Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) зае първо място с 30% от гласовете, докато ГСДП на канцлера Олаф Шолц отбеляза 13,9%, показвайки най-лошия резултат в историята си.