Понеделник, 17 Юни 2024
           
Спорт

Петър Стойчев с нови постижения в плуването

   
Петър Стойчев с нови постижения в плуването

Българският плувец Петър Стойчев покори пет от маратоните от Oceans Seven и се превърна в първия българин с Тройната корона и световен рекорд, пише Факти.

Стойчев преплува канала Каталина за 8 часа, 42 минути и 33 секунди, като по този начин стигна до Тройната корона, която включва Ламанша и плуването около остров Манхатан. Така той постави и световен рекорд от 22 часа, 8 минути и 46 секунди. Стойчев преплува Ламанша за 6 часа и 57 минути, около Манхатън даде време от 6 часа и 28 минути.

Ето какво написа Петър Стойчев за постижението си във Facebook:

"Пет от маратоните от Oceans Seven са покорени! Първи българин с Triple Crown - със световен рекорд!

Успях да сбъдна две свои мечти - да преплувам канала Каталина и да стана първият българин с престижната награда Triple Crown с нов световен рекорд от сборно време, като подобрих стария с почти 2 часа и половина!

Стартирах предизвикателството Catalina Channel в 23:30 часа и плувах по-голямата част през нощта в пълна тъмнина в Тихия океан. Всичко мина по план и постигнах много силно време - изминах дистанцията от 33 км за 8 часа, 42 минути и 33 секунди. На финала ме чакаха българи, развяващи нашето знаме!

Благодаря на Иван Златинов, целия екип на капитан Дейвид Харвей и обзърварите (съдиите) от федерацията по преплуване на канала Каталина, които удостовериха този мой успех!

По този начин вече съм преплувал пет от маратоните от Oceans Seven - Ламанша, протока Кук, протока Гибралтар, протока Молокай и канала Каталина.

Останаха още два!

Освен първият българин с пет от седемте маратона в открити води от Oceans Seven успях да направя и друго мечтано постижение - станах първият българин с приза Triple Crown, който се връчва на плувците, преодолели English Channel, Around Manhattan swim и Catalina Channel. При това световният рекорд за най-бързо общо време е български! 22 часа, 8 минути и 46 секунди.

Преплуване на Ламанша (English Channel) за 6 часа и 57 минути .

6 часа и 28 минути плуването около остров Манхатън.

И сега 8 часа, 42 минути и 33 секунди за преодоляването на канала Каталина.

Досегашният световен рекорд беше притежание на Марсиа Кливланд (САЩ) с време 24 часа, 32 минути и 3 секунди. (Преплуване на Ламанша за 9 часа и 44 минути; 5 часа и 57 минути плуването около остров Манхатън; 8 часа, 56 минути за преодоляването на канала Каталина).

Ще се прибера в България горд и щастлив от постигнатото!

А след това - към следващите предизвикателства!

Благодаря на всички в България"!