Събота, 22 Юни 2024
           
Новини

Допълнително оборудване на първия медицински хеликоптер

   
Допълнително оборудване на първия медицински хеликоптер
  БЧК

Планинската спасителна служба при БЧК ще има възможност да използва пълноценно първия медицински хеликоптер.

На заседание на Министерския съвет  в петък беше взето решение за отпускане на до 1 млн. лева за допълнително оборудване, което ще включва лебедка, кувьоз за новородени и апаратура, осигуряваща непрекъснато подаване на кислород до прехвърляне на пострадалия в стационарна линейка.

Решението е взето след получени в Министерството на здравеопазването писма от БЧК и от лечебни заведения с искане да бъде осигурена изключително важната спасителна и животоподдържаща апаратура.

По-късно министър-председателят Димитър Главчев, заедно с министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева и министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков посетиха авиобазата на ГД „Гранична полиция“ на летище Враждебна, където обявиха решението и се запознаха с готовността на екипите медици и планински спасители за работа с медицински хеликоптер.

На брифинга присъства и директорът на ПСС при БЧК Емил Нешев, който използва възможността да благодари за положените усилия и увери, че планинските спасители са напълно готови да изпълняват такъв тип мисии.