Неделя, 07 Юли 2024
           
Новини

Агенция по заетостта: Близо 6 300 безработни ще бъдат включени в обучения по проекти на социалните партньори

   
Агенция по заетостта: Близо 6 300 безработни ще бъдат включени в обучения по проекти на социалните партньори

Изпълнителният директор на Агенция по заетостта Смилен Вълов подписа днес договори със социалните партньори за реализация на проекти по Националния план за действие по заетостта през 2024 г.

Проектите ще осигурят възможност на 6 278 безработни лица да се включат в обучения за придобиване на професионална квалификация и/или ключова компетентност, като минимум 35% от тях ще бъдат включени в заетост след това.

Обученията са насочени към уязвимите групи на пазара на труда – безработни младежи до 29 г. или над 55 г., продължително безработни, лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. с ниско образование, както и към лица извън работната сила, обезкуражени лица и други.

Проектите на социалните партньори, които се изпълняват през 2024 г., са:

Проект „ДОСТОЙНО БЪДЕЩЕ” на АИКБ - предвижда включване на 880 безработни лица в обучение за придобиване на ключови компетентности и професионално обучение по 16 професии, като от тях в заетост ще бъдат включени минимум 320 лица.

По проект „ЕФЕКТИВНИ МЕРКИ ЗА ЗАЕТОСТ” на БСК ще се проведат обучения на тема „Личностни умения за работа в екип, в процеса на трудова реализация” за 240 лица и „Ефективно управление на времето” за 300 лица. Общо 906 безработни ще придобият професионална квалификация по 19 различни професии, като на 329 от тях ще бъде осигурена заетост по придобитата от обученията професия.

В дейностите по проект „УТРЕ - Успешна Трудова Рeализация” на БТПП е предвидено включване на 877 безработни лица в обучение по 14 професии и придобиване на личностна компетентност, социална компетентност и компетентност за придобиване на умения за учене. На 321 лица ще бъде осигурена заетост по придобитата от обученията по проекта професия.

В дейностите по проект „ЗНАНИЯ И УМЕНИЯ ЗА РАБОТА - 3” на КРИБ е предвидено включване на 940 безработни лица в обучение по 15 професии и придобиване на личностна компетентност, социална компетентност и компетентност за придобиване на умения за учене и умения за ефективна комуникация. На 329 лица ще бъде осигурена заетост по придобитата от обученията по проекта професия.

Проект „ЗНАЕМ И МОЖЕМ ПОВЕЧЕ” на ССИ ще даде възможност на 705 безработни да преминат обучения по ключова компетентност „Личностна компетентност, социална компетентност и компетентност за придобиване на умения за учене” на тема „Управление на личната ефективност”. Включените лица ще имат възможност да преминат и професионално обучение по една от предвидените общо 12 професии. Това ще даде шанс на минимум 248 от обучените 705 лица да бъдат устроени на подходящи работни места, заявени от работодатели – партньори по проекта.

Проект „ШАНС ЗА ЗЕЛЕНА И СОЦИАЛНА ЗАЕТОСТ” на КНСБ включва провеждане на обучения за 1 050 лица по седем професии. Ще бъде осигурена заетост на най-малко 56,4% от безработните лица, включени в обучения по проекта, като заетостта ще бъде в съответствие с придобитата квалификация по проекта.

По Проект „ХОРИЗОНТИ 9” на КТ „ПОДКРЕПА” ще се проведат обучения по ключова компетентност Личностна компетентност, социална компетентност и компетентност за придобиване на умения за учене” – тема „Умения за конкурентно включване на пазара на труда“ на 920 лица. Включените лица ще придобият квалификация по 15 професии. След успешно приключване на обученията ще бъде осигурена заетост на 376 лица.

При реализацията на проектите на социалните партньори Агенцията по заетостта ще прилага комплексен подход. Ще бъдат предоставяни специализирани услуги за консултиране и мотивиране на безработните лица за активно включване в предвидените обучения за професионална квалификация и ключови компетентности, търсени на пазара на труда. Голяма част от успешно завършилите професионално обучение ще бъдат наети за период не по-малък от 3 месеца на първичния пазар на труда или на субсидирани работни места, като финансирането ще бъде споделено между държавата и работодателите.