Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Коментари

ПАСЕ: Изборите бяха свободни, прозрачни, добре подготвени и проведени, но с ниска избирателна активност

   

  trud.bg

Проведените избори бяха свободни, прозрачни, добре подготвени и проведени. Това каза пред медиите Олексий Гончаренко, водач на делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която бе в България да наблюдава провеждането на изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Гончаренко е народен представител в парламента на Украйна, той е президент на Комитета по миграция, бежанци и разселени лица към ПАСЕ, пише Труд.

В позицията на делегацията се посочва, че изборите в България са били свободни и конкурентни, предлагайки на гласоподавателите плуралистичен набор от възможности за избор.

Гончаренко отбеляза като голяма проблем ниската избирателна активност и умората на избирателите от няколко поредни избора. По думите му това е сигнал за недоверие на обществото към политическите представители. Той отбеляза, че е видял голямата разлика в резултати между машинния вот и този с хартиена бюлетина. 

"Те са като две различни гласувания, все едно две различни общества са гласували, стряскащо е", коментира Гончаренко.

Според него резултатите от двата вида вот са напълно различни: " Мисля, че било интересно да се преброи и да се види как би изглеждал съставът на парламента при само машинно гласуване и при гласуване само с хартиена бюлетина".

По думите му резултатът ще бъде - два абсолютно различни парламента.


Анкета

Ще ходите ли/ходихте ли на почивка това лято?


Резултати