Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Коментари

Екзакта: 38% от българите очакват нова сглобка след изборите

   

  BGNES

Около 38% от българите вярват, че е възможно след изборите на 9 юни ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да си партнират под някаква форма. Според други 26% подобно партньорство е невъзможно, а цели 37% не знаят какво да очакват от тези две коалиции след вота.

Това показват данните от проучване на социологическата агенция "Екзакта" за изборите за Народно събрание. То е проведено в периода 11-18 април 2024 г, сред 1020 пълнолетни граждани по метода пряко интервю "лице в лице".

Данните показват, че разочарованието на българите от политическите събития през последните месеци, се оказва определящо за начина по който те гледат на политическата ситуация у нас. 91% от респондентите посочват, че са отвратени от политическите събития у нас през последните месеци.

Снимка 668575

Източник: Екзакта

Близо 45 процента от анкетираните са на мнение, че ГЕРБ-СДС печели от предсрочните парламентарни избори. Девет процента пък смятат, че от вота на 9 юни печелят ПП-ДБ.

Моментните електорални нагласи показват, че ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 25,9% подкрепа. ПП-ДБ се нареждат на втора позиция с 16,4%. Челната тройка се допълва от ДПС, които получават 14 процента доверие. Възраждане са четвърти с 13,8 пункта. Петата позиция е за БСП с 9,6 процента. ИТН също преминава бариерата с 5,2 процента. Останалите политически формации остават под чертата. 7,4% от анкетираните пък не подкрепят никого.

Проучването на "Екзакта" проверява и настроението на българите към ЕС и НАТО. 67,5% членството на страната ни в ЕС. Останалите 32, 5 процента споделят противоположното мнение. Малко над половината българи, 54 процента, подкрепят членството на България в НАТО. Неодобрението е 46 пункта.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите през октомври?


Резултати