Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Свят

Байдън в Париж: САЩ няма да изоставят Украйна, демокрацията в света е под риск

   
Байдън в Париж: САЩ няма да изоставят Украйна, демокрацията в света е под риск

„Демокрацията в света е изложена на риск. САЩ няма да се оттеглят от Украйна, в противен случай страната ще бъде подчинена.“ 

Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън по повод 80-годишнината от „Деня Д“ (десанта на съюзниците в Нормандия през Втората световна война – б. р.).

Байдън пристигна във Франция за 80-годишнината от съюзническия десант в Нормандия, Северна Франция, на 6 юни 1944 г. наричан „Деня Д“.

Според американския президент, Денят Д е показал необходимостта от международни съюзи. Тези думи на Байдън бяха критика към неговия опонент за президентските избори в САЩ – Доналд Тръмп, който поставя под въпрос потребността от НАТО.

„Живеем във време, в което демокрацията е изложена на по-голям риск в целия свят, отколкото в който и да е момент след края на Втората световна война. Изолационизмът не беше отговорът преди 80 години и не е отговорът днес. Истинските съюзи ни правят по-силни - урок, който се моля американците никога да не забравят.“ - подчерта държавният глава на САЩ.

Байдън се зарече, че под негово ръководство САЩ „няма да се оттеглят“ от Украйна, „защото ако го направим, Украйна ще бъде подчинена и това няма да приключи дотук“.

„Съседите на Украйна ще бъдат застрашени, цяла Европа ще бъде застрашена“, добави той, описвайки Владимир Путин като „тиранин, стремящ се към господство“. /БГНЕС