Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Политика

И с Вертикалния газов коридор България оставала на газовата карта

   
И с Вертикалния газов коридор България оставала на газовата карта

В присъствието на премиера Димитър Главчев и министъра на енергетиката Владимир Малинов бяха подписани два договора, с които ще се постави начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор. С подписването на документите започва проектирането и изграждането на част от необходимата газопреносна инфраструктура - лупинг от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино, която ще осигури увеличаване на капацитета за пренос на природен газ в посока от Гърция към България и от България към Румъния. Енергийният министър Владимир Малинов сподели, че усилията, които е полагал, не са били напразни. Проектът ще гарантира енергийната сигурност, по думите на служебния министър, който "вярва" и е "убеден", че сътрудничеството между български и американски компании ще бъде перфектен пример. Според него това е ключов повратен момент.

Той обеща проектът да бъде реализиран предсрочно, а именно до края на следващата година. Нашият маршрут ще стане истинска алтернатива за доставки на природен газ от надеждни източници, категоричен бе Малинов.

Вертикалният коридор е стратегическа инициатива на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, целяща подобряване на сигурността и диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на допълнителни количества природен газ от юг на север.

Премиерът Димитър Главчев заяви, че това е началото на стратегическата инициатива Вертикален газов коридор. Значението на България е стратегическо, а и страната ни е основен двигател на инициативата. Ще направим всичко възможно проектът да е обезпечен.

Договорите бяха подписани между газопреносния оператор "Булгартрансгаз" ЕАД и определените изпълнители - консорциуми между български и американски компании. В събитието участваха зам.-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез, посланиците на Унгария - Миклош Борош, на Украйна - Олеся Илашчук, на Молдова - Анатол Чебук и на Гърция - Алексиос Либеропулос, както и зам.-посланикът на Словакия Даниел Орсзаг. Целта на проекта е осигуряване на разнообразни източници. В момента страната ни има добра свързаност със съседите.

Зам.-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез ни поздрави за предприемането на тази много важна стъпка към регионалната сигурност. Гордеем се и много се вълнуваме, че предприехте тази много важна стъпка, изтъкна тя. Посланикът на Украйна Олеся Илашчук също изтъкна колко стратегическа е днешната среща, като припомни, че Украйна се включва в инициативата през януари 2024. Проектът ще даде достъп на европейските потребители на диверсифицирани доставчици на газ, каза дипломатът. Така ще се преодолеят енергийните предизвикателства.

След официалната част енергийният министър Владимир Малинов отново пред медиите подчерта стратегическото значение на проекта. След като Украйна спира доставките на газ от Русия, България чрез този проект остава на газовата карта. 14 милиарда кубични метра руска газ са транспортирани през Украйна. Ние се намираме в ситуация на война, която се намира на 200 километра от нас, подчерта министър Малинов. Този проект може да се гледа като заплаха за газовите интереси на Русия. Страната ни ще отчете всички потенциални рискове пред реализацията му, стана ясно от думите ми. 30 милиона кубически метра газ ще могат да излизат от България към Румъния дневно.

Енергийният министър вече е провел разговор с турската страна за оптимизиране на условията по договора с "Боташ". Когато е подписван договора цената на доставките е била 4 пъти по-висока спрямо настоящата икономическа ситуация. Първите стъпки бяха направени, увери енергийният министър.

Припомняме, че "Турски поток", или както бе преименуван "Балкански поток" и договорът с "Боташ" също бяха лансирани с идеята да запазят мястото на България на газовата карта, а и като бившият служебен енергиен министър Росен Христов заяви - с договора с "Боташ" служебното правителство на Румен Радев е искало да направи България "тъговски играч".

В годините за Турски поток има редица разследвания, но на ниво журналистически, включително и за смъртни случаи при инциденти при строежа на трасето. След подаден сигнал от страна на правителството на Кирил Петков в последния му ден на управление за разследване на строежа на тръбата, градската прокуратура отказа да образува досъдебно производство. на 12 юни 2023 г. обаче Софийска апелативна прокуратура го отмени. Още преди това обаче стана ясно, че т.нар. Пътна карта на Турски/балкански поток е изчезнала мистериозно от енергийното ведомство, оглавявано от Теменужка Петкова по време на управлението на третото правителство на ГЕРБ. Преди два месеца обаче картата изтече от хакнатата е-поща на сътрудника на руския политик Бабаков. В 49-то Народното събрание бе сформирана и временна комисия, която да разнищи казуса, която обаче очаквано не стигна до никъде, благодарение и на саботажа на депутатите от ГЕРБ и ДПС.

Такава комисия, но за договора с "Боташ" стигна все пак донякъде отново в 49-то Народно събрание, като депутатите на база доклада на комисията задължиха енергийният министър да започне предоговаряне на условията по договора с турската компания. Още през октомври миналата година стана известно, че Европейската комисия (ЕК) пък също е започнала разследване на сделката с "Боташ". Съмненията са за възможни нарушения на правилата за конкуренция на ЕС. Именно заради такива нарушения се провали проекта "Южен поток", за който руският президент Владимир Путин дори обвини директно България и българските власти. "Турски поток" бе планиран точно като алтернатива на "Южен поток". 

news.bg