Събота, 05 Oct 2024
           
Политика

Бонев: Семеен бизнес: Директорът на "Топлофикация-София" урежда поръчки за милиони, районен кмет печата изборни книжа

   

  BGNES

Жената, с която живее на семейни начала директорът на "Топлофикация София" Александър Александров, е получавала поръчки за милиони левове. Това обяви Борис Бонев на брифинг в Столичната община.

 

Схемата е поръчката да се спечели от една фирма, която после я преотдава на фирма на Светлана Пашалийска, с която шефът на "Топлофикация София" живее.

 

Александров е назначен като ръководител на отоплителното дружество веднага след като ГЕРБ и Йорданка Фандъкова спечелиха кметските избори през ноември 2019 г. На следващата година той обявява обществена поръчка за 5 млн.лева за реконструкция на люлинския магистрален топлопровод. Тя е спечелена от обединение "Монтажи ДЛВ", създадено за поръчката, посочи Бонев. Съмнения за ползване на подобни схеми от Александров в други фирми бяха публикувани още през 2019 г. в "Капитал" след назначението му за ръководител на "Топлофикация-София",

 

В схемата е фирма, свързвана с Орлин Алексиев

Едната от фирмите в обединението е "ДЛВ", свързана с Орлин Алексиев от ГЕРБ, бивш председател на бюджетната комисия на Столичния общински съвет. Поръчката е превъзложена за изпълнение на "СП констръкшън" ЕООД, собственост на Пашалийска.

 

"В имуществената си декларация Александров декларира, че живее на семейни начала с Пашалийска", добави Бонев. Той представи и други решения на директора на "Топлофикация София" в изгода на нейни фирми. С възлагателно писмо спечелилата поръчката "Монтажи Ко" превъзлага на "СП констръкшън" реконструкцията на топлопровод.

 

Поръчка на "Топлофикация София" за превоз на смазочни материали е спечелена от "КМЗ" ЕООД, но е превъзложена на друга фирма на Пашалийска - "Булкар рентал енд логистик" ЕООД.

 

 

Александър Александров, изпълнителен директор на "Топлофикация-София".

© Надежда Чипева

Александър Александров, изпълнителен директор на "Топлофикация-София".

 

За услугата фирмите да превъзлагат на жена му поръчките Александров поощрява с други поръчки. "ДЛВ", свързвана с Орлин Алексиев, ремонтира улици в район "Подуяне" и новият асфалт се разтича малко по-късно от жегата. Проверка установи, че са спестени сантиметри от слоя асфалт, припомни Бонев. Тази поръчка бе възложена от "Топлофикация София", добави той.

 

Общинският съветник представи и други възлагателни договори, сключени с фирми на Светлана Пашалийска, с които са се извършвали реконструкция на топлопровод, превоз на материали, доставка на консумативи, ремонт на котли и др.

 

"Това е отдавна отработена схема. Александър Александров е извършвал подобни действия и в миналото, когато е ръководител на други дружества. Може би това обяснява и фактът, че шефът на "Топлофикация-София" парадира с луксозен живот и автомобилен парк за над 2 млн. лева, според източници от самото дружество", коментира Бонев.

 

Всички сигнали ще бъдат изпратени на прокуратурата, в Националната агенция по приходите, в Агенцията за държавна финансова инспекция и в антикорупционната комисия, заяви Бонев. И поиска незабавно оставката на Александров, който само от началото на годината е възложил още 40 поръчки на стойност 217 млн.лева. "С което реално се връзват ръцете на следващото ръководство на отоплителното дружество", прогнозира той.

 

"Дневник" потърси мнението на "Топлофикация София" по тези случаи, но телефонът на "Връзки с обществеността" беше изключен.

 

ГЕРБ: Нека седнем и огледаме всички имена

 

Половин час след брифинга на "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София" бе насрочен следващ - на групата на ГЕРБ-СДС. Запитан за разкритията в "Топлофикация София", Прошко Прошков, който в предишния мандат председателстваше енергийната комисия на общинския съвет, заяви: "Г-жа Фандъкова десетки пъти е давала това лице на прокурор, на АДФИ. От страна на групата на ГЕРБ-СДС има нужда от разглеждане на всички ръководства, промяната им, дори да се поставят временни ръководства, където не може да се търпи отлагането заради няколкомесечни конкурси. Нека седнем и огледаме всички имена и да вървим към промяна, защото ако има документи г-н Бонев, нека да сезира институциите".

 

Антон Хекимян: Семейна фирма на районен кмет получи две поръчки от общината

 

Лидерът на групата на ГЕРБ в общинския съвет Антон Хекимян на свой ред направи разкрития за "корупционни схеми и семейна обвързаност". На 17 май Столичната община е сключила два договора с фирма "Севън старс ес пи ю" ООД за отпечатване на изборни книжа на стойност 34 хил.лева.

 

"Фирмата е собственост на Георги Илиев, кмет на район "Слатина" и съпругата му Мила Илиева", посочи Хекимян. Двата договора са за книжата за парламентарните избори и за европейските.

 

"За изборни книжа, но не става въпрос за бюлетини и протоколи, а за останалите - за списъците, в които хората могат да видят къде ще гласуват, както и материалите, с които боравят в изборните секции. Такъв тип изборни книжа се възлагат на фирма на районния кмет на "Слатина", уточни Хекимян за "Дневник". Илиев е избран от "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София".

 

dnevnik.bg