Събота, 28 Сеп 2024
           
Свят

Русия отново заплаши Запада с ядрено оръжие

   


Руският президент Владимир Путин предупреди Запада, че Русия може да използва всички налични средства, за да се защити, ако нейният суверенитет или териториална цялост бъдат застрашени, пише Mediapool

Путин е заявил това в отговор на въпрос за рисковете от ядрена война заради Украйна по време на среща с ръководители на световни информационни агенции в Санкт Петербург.

"Западът многократно е обвинявал Русия в отправяне на заплахи, че може да използва ядрени оръжия, но това е погрешно", заяви руският президент.

Путин отбеляза, че руската ядрена доктрина позволява използването на такива оръжия в отговор на редица заплахи.

"По някаква причина Западът смята, че Русия никога няма да ги използва. Ние имаме ядрена доктрина и ако нечии действия застрашат нашия суверенитет и териториалната ни цялост, ние смятаме, че е възможно да използваме всички средства, с които разполагаме", каза руският президент.

Според думите му Русия няма желание да напада НАТО.

Путин обаче заплаши с "нестандартен отговор", ако руска територия бъде атакувана от Украйна с оръжия, доставени от Запада, отбелязва ДПА.

Това е поредна заплаха за ядрена атака по Запада през последните седмици, след като заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че Русия може да използва нестратегически ядрени оръжия срещу Украйна и западните страни, ако Киев използва доставените оръжия, за да удари руска територия. 

Високопоставен член на руски мозъчен тръст, чиито идеи понякога се превръщат в държавна политика, също предложи Москва да обмисли "демонстративна" ядрена експлозия, за да сплаши Запада и да го накара да забрани на Украйна да използва западни оръжия срещу цели в Русия.

Това се случи, след като повече от десет европейски страни позволиха на Украйна да обстрелват военни цели на руска територия с доставено от тях оръжие. Това са: Франция, Великобритания, Холандия, Полша, Швеция, Финландия, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Канада, Дания, а към тях се присъедини и Германия. Има информация, че президентът на САЩ Джо Байдън също тайно е позволил на Украйна да нанесе удари с американско оръжие на руска територия на границата с Харковска област.

На 25 май генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също призова за вдигане на ограниченията върху украинските въоръжени сили да нанасят удари със западни оръжия по военни цели в Русия.

Ударите на украинската армия на руска територия са в съответствие с международното право, ако ударите са "нанесени пропорционално", каза шефът на европейската дипломация Жозеп Борел на 28 май. В същото време той подчерта, че всяка страна доставчик трябва самостоятелно да определи дали да позволи на Киев да използва нейно оръжие срещу цели в Русия или не.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите през октомври?


Резултати