Понеделник, 01 Юли 2024
           
Свят

Започват изборите за Европейски парламент

   
Започват изборите за Европейски парламент

Европейските избори ще се проведат между 6 и 9 юни 2024 г. Около 373 милиона граждани имат право да гласуват за своите представители на десетите преки избори, пише News.

Ще бъдат избрани следващите 720 членове на Европейския парламент (ЕП) - с 15 повече в сравнение с предишните избори. По правило точният брой на депутатите в Европейския парламент се определя всеки път преди провеждането на нови избори. Общият брой не може да надвишава 750 депутати плюс председателя на Парламента.

Броят на евродепутатите, които ще бъдат избрани във всяка страна на европейските избори през 2024 г., е следният:

Германия: 96
Франция: 81
Италия: 76

Испания: 61
Полша: 53
Румъния: 33
Нидерландия: 31
Белгия: 22
Гърция: 21
Чехия: 21
Швеция: 21
Португалия: 21
Унгария: 21
Австрия: 20
България: 17
Дания: 15
Финландия: 15
Словакия: 15
Ирландия: 14
Хърватия: 12
Литва: 11
Словения: 9
Латвия: 9
Естония: 7
Кипър: 6
Люксембург: 6
Малта: 6

Броят на депутатите, които ще бъдат избрани от всяка страна, се определя преди изборите и се основава на принципа на регресивната пропорционалност. Това означава, че всеки депутат от по-голяма страна представлява повече хора, отколкото депутат от по-малка страна. Минималният брой депутати от която и да е страна е 6, а максималният брой - 96.

Европейските избори се провеждат на всеки пет години. Предходните европейски избори бяха през май 2019 г.

Всяка страна в ЕС отговаря за организирането на изборите на своя територия, но има някои общи принципи, които трябва да бъдат спазени:

Изборите се провеждат в рамките на четири дни - между четвъртък и неделя.
Броят на избраните депутати от всяка участваща политическа партия е пропорционален на броя на гласовете, които тя е получила на изборите.

Изборите се проведат на следните дати:

6 юни: Нидерландия

7 юни: Ирландия, Нидерландия и Чехия

8 юни: Италия, Латвия, Малта, Словакия и Чехия 

9 юни: Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Литва, Люксембург, Полша, Португалия. Румъния, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия и Швеция

Европейските избори ще се проведат в България на 9 юни. Всички хора на възраст от поне 18 години могат да гласуват, ако са били в България или в друга страна от ЕС в продължение на най-малко три месеца преди изборите.

Гласуването е задължително за българските граждани.

В България ще бъдат избрани 17 членове на ЕП (евродепутати) от България за мандат 2024 - 2029 г.

Изборите се провеждат заедно с предсрочните парламентарни избори за народно събрание.

Около 48% твърдо ще гласуват на изборите 2 в 1 на 9 юни. Това обяви социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков пред БТВ, който представи проучване на социологическата агенция. Проучването е финансирано и реализирано съвместно с БТВ и "Маркет Линкс". Направено е сред 1004 лица над 18-годишна възраст в периода 23 май-2 юни с пряко стандартизирано интервю чрез анкета.

Той обясни, че през последните два месеца има съживяване към интереса на политиката.