Понеделник, 15 Юли 2024
           
Новини

Седем години по-късно делото за трагедията в "Ечемишка" беше прекратено

   


Седем години след трагичния инцидент, при който в тунела "Ечемишка" на магистрала "Хемус" загина жена, делото най-сетне стигна до съда. Но само за да бъде прекратено. Материалите бяха върнати на прокуратурата заради нарушения и неточности, които трябва да бъдат отстранени.

Така процесът ще се проточи още, а дали изобщо ще се стигне до присъда изобщо не е ясно.

Смърт

На 5 февруари 2017 г. жена загина след като част от осветлението се откъсна от тавана на тунела и се стовари върху колата, в която тя пътуваше. Инцидентът стана в тръбата, която по онова време още не бе ремонтирана. Шофьорът на автомобила бе ранен.

Причината бе корозиране на металната конструкция на осветлението. Едва след инцидента от агенция "Пътна инфраструктура" започнаха огледи за опасни елементи. До тогава тунелът не бе ремонтиран въпреки че е експлоатация от средата на 80-те години на миналия век.

Няколко дни след трагедията бяха уволнени няколко началници в АПИ – тогавашният шеф на управителния съвет Дончо Атанасов, Парашкев Кръстев, който бе директор на държавната фирма "Автомагистрали", отговаряща за поддръжката на тунела, Георги Златев от дирекция "Поддържане на пътна инфраструктура" при пътната агенция, както и директорът на Областно пътно управление София Веселин Николов и началникът на Районна пътна служба София Боян Игнатов.

Година по-късно прокуратурата повдигна обвинения на шестима души. Сред тях бяха Атанасов, както и друг бивш шеф на АПИ – Лазар Лазаров. В крайна сметка обаче обвинителен акт бе внесен само срещу трима - Златев, Надя Сачанска (началник отдел „Основен ремонт и поддържане“ в дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“) и Георги Фучеджиев (старши експерт в отдел „Основен ремонт“ на дирекция “Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ).

Нарушения

Има серия неточности и пропуски, констатира съдът в сряда. Сред тях са, че не е уточнено мястото на извършване на нарушението. Липсва и описание на точните задължения на обвиняемите. Това води до нарушаване на правата им.

Решението е на Софийския окръжен съд. То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред апелативния. Прокуратурата все още не решила дали ще обжалва или ще преработи обвинителния акт.

 

mediapool.bg