Петък, 05 Юли 2024
           
Развлечения

МС отпуска допълнителни 30 млн. лв. за сценичните изкуства в държавни институти

   
МС отпуска допълнителни 30 млн. лв. за сценичните изкуства в държавни институти

Днес по предложение на министъра на културата Найден Тодоров Министерски съвет прие Проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата за 2024 г. Одобрени са допълнителни разходи в размер на 30 млн. лв. за държавните културни институти в областта на сценичните изкуства в системата на Министерството на културата.

Очаква се сумата да спомогне за създаването на по-добри условия за създаване и представяне на произведения на театралното, музикалното и танцовото изкуство.

Средствата ще бъдат предоставени на 51 държавни културни института. Определянето на размера на допълнителния компонент за всеки от институтите ще бъде извършено, като се вземат предвид данните за извършени разходи от същия вид през 2023 г. Така ще бъде отчетена и спецификата на всеки един културен институт. Ще се осигурят разходите за осъществяване на дейности в турне в страната и в чужбина, както и за други важни за доброто функциониране на институтите разходи.

Предлага се също да се увеличат разходите по бюджета на Министерството на културата за 2024 г. по "Политика в областта на създаване и популяризиране на съвременното изкуство в страната и в чужбина и достъп до качествено художествено образование".

Допълнителните средства по бюджета на Министерство на културата за 2024 г. следва да бъдат осигурени за сметка на предвидените по Централния бюджет средства, съгласно Закона за държавния бюджет на България за настоящата година.