Неделя, 06 Oct 2024
           
Политика

Главчев лично занесе виза за ремонт на протестиращите от Гълъбово

   
Главчев лично занесе виза за ремонт на протестиращите от Гълъбово

Вече е издадено разрешението за строеж, необходимо да започне основният ремонт на третокласния път Мъдрец - Гълъбово. Новината съобщиха лично на протестиращите премиерът Димитър Главчев и регионалният министър в кабинета му Виолета Коритарова. Те разговаряха днес и с представители на местната власт за казуса с лошото състояние на пътната отсечка и забавения ремонт на изградения преди повече от 45 години участък, който никога не е ремонтиран основно.

След близо 2-годишно бавене на издаването на необходимите документи, служебното правителство е ускорило процедурата. Разрешителното вече и подписано и реалните ремонтни дейности могат да започнат, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС). "Неслучайно сме тук. Исках лично да се убедя какъв е проблемът и да видя, че стартира всичко, което и на документи вече е възможно", обясни Главчев.

От своя страна Виолета Коритарова посочи, че срокът за изпълнение на ремонтните дейности е 540 календарни дни. За тях са отпуснати около 20 милиона лева. Ще бъде ремонтирана близо 16-километрова отсечка. Парите са осигурени в инвестиционната програма на Агенцията за пътната инфраструктура" (АПИ). Коритарова увери, че процесът по ремонта за пътя е необратим. "След вчерашната среща на председателя на агенция "Пътна инфраструктура" с протестиращите направихме всичко възможно, събрахме и последното съгласувателно писмо, което беше необходимо, прегледахме документацията и днес разрешението за строеж е факт", заяви тя.

Кметове на общини в района и председателят на организиралия двудневната блокада на пътя-Свиленград инициативен комитет "Обручище завинаги" Тенчо Кайряков са благодарили на Главчев и Коритарова за бързата реакция.

В подлежащия на ремонт участък ще бъде положена 2 пласта нова асфалтова настилка. На места ще бъде обновена пътната конструкция. Ще бъдат ремонтирани железопътен надлез в село Обручище, 32 водостока и два моста - над дере и на река Соколница. Трябва да бъдат изградени също банкети с ширина 1 метър в откритата част от път и в края на населените места, където няма предвидени бордюри. Ще се подменят стари бетонови бордюри, като засегнатата при това тротоарна настилка ще бъде възстановена. Настоящият габарит на пътното платно няма да бъде променян.