Сряда, 26 Юни 2024
           
Политика

Петков и Денков от Турция: Най-бедното население в България е управлявано от най-богатите олигарси и това трябва да спре

   
Петков и Денков от Турция: Най-бедното население в България е управлявано от най-богатите олигарси и това трябва да спре

Уважаеми колеги, Грижа за хората във всички региони и край на икономическата зависимост, подклаждана десетилетия на етнически принцип от хората, които си приписват монопол върху грижата за българските турци – това беше основното послание от разговорите на Кирил Петков и Николай Денков в Турция. Те проведоха поредица от срещи с българските общности в Бурса и Истанбул, приети бяха от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу и на Бурса - Мустафа Бозбей и разговаряха с ръководството на Асоциацията за култура и солидарност на балканските емигранти, с „Бултюрк“ и с "Бал-Гьоч". 

ПП-ДБ има ясна визия за развитие на всички региони – за да могат всички в България да имат шанс да живеят добре. Никой не може да е щастлив, независимо от етническия си произход – турски, арменски, ромски или български, ако има ниски доходи, ако в страната има корупция и тя не се движи в правилната посока. Всички трябва да могат да се развиват икономически и да забогатяват.

Петков и Денков обърнаха внимание и на тревожния завой, който ДПС направи в последната година: “Проблемът, който виждаме с ДПС не е в етническия произход на човека начело на партията. Въпросът е, че хората в ДПС, обвързани с мафията, с които ние се борим и заради които влязохме в политиката, за съжаление се появяват начело,” изтъкна Николай Денков и добави:

“Това не е предизборно послание, това е истински проблем за развитието на България. Вие знаете, че Пеевски е санкциониран за корупция по американското и по законодателството на Великобритания и това няма как да бъде заметено под килима.”

Правителствената програма на кабинета Денков за първи път дава средства на всички общини в България независимо от цвета на кмета. Тя е структурирана така, че общините, които са по-назад икономически да могат да наваксат и да вървят напред. София, например, получава 100 млн. лева, а за Шумен, с дванайсет пъти по-малобройно население – са отделени 50 млн. За област Кърджали са заделени над 85 млн. лв. тази година, при по-малко от 1 милион инвестиция в периода между 2017 и 2021. По подобен начин от ПП-ДБ насочват инвеститорите и ги съфинансират - за да може всеки регион да се развива.

05_06_24_petkov_denkov_tur_1.jpg

Политиката на ПП-ДБ за справедливо разпределение на благата е и на ниво човешки права и вероизповедания – увеличени бяха средствата за вероизповеданията с 20% тази година и те бяха разпределени справедливо, за да не се чувства никой пренебрегнат. Бившият премиер призна: “Има още неща, които могат и трябва да се направят и тази поредица от срещи е именно затова – за да ви чуем, да влезем в дълбочина и да можем заедно да намерим решение за проблемите.“

Лидерите на ПП-ДБ представиха основната цел на ПП-ДБ – да подпомогне хора в икономически план, за да имат те независимост. Кирил Петков заяви ясно пред българските турци: “Има партии които целят това - да държат хората бедни и зависими. Ние искаме да им помогнем да си върнат чувството за свобода и сами да решават какво е най-добре за тях. Единствените, които могат да построят нормални европейски институции, са самите хора. Всички заедно да решим как да вдигнем и да си вземем властта в нашите ръце. Всички трябва да имат възможността да избират хората, които наистина ще се погрижат за тях.”

“Няма спасител, 30 години чакаме спасение. Всеки от нас трябва да помисли какво може да направи, така че да има просперираща България. Не е нормално най-бедното население в България да бъде управлявано от най-богатите олигарси.”

Кирил Петков добави, че това, за което ПП-ДБ се бори, е да предотврати използването на хората от определена партия, да спрат да използват политическата си дейност за собствените си интереси, вместо да помагат на хората. 

Петков и Денков проведоха и среща с кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, след която дадоха заявка за дългосрочна съвместна работа. 

“Имамоглу заяви, че отношенията с България са изключително важни за тях,” сподели Кирил Петков след срещата. “Той изрази увереност, че развитието на партията има изключително важна роля за демокрацията в България и че демокрацията в България ще победи. По думите му българската общност в Турция може да направи правилното решение и да допринесе за демократичното развитие на България. Той отбеляза, че знае - партията ни има безкраен потенциал.” 

Денков и Петков отбелязаха и успешното сътрудничество между България и Турция по време на тяхното управление. Най-явните елементи от него са: защитата на границата между България и Турция, включително и Капитан Андреево, осигуряването на зъзнения коридор и на корабите, които трябва да изчистят мините.  

Денков разкри, че кметът на Истанбул е споделил, че София има много специално място за тях и е изтъкнал, че вече има отлични отношения с кмета на София Васил Терзиев. В резултат на срещата беше отбелязан и напредък по включване на Община Варна в престижната мрежа на балканските градове - B40.