Неделя, 30 Юни 2024
           
Свят

Зеленски: Можем да отговорим на всеки опит на Русия да разшири войната

   
Зеленски: Можем да отговорим на всеки опит на Русия да разшири войната
  BGNES

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили 22 от 27-те безпилотни летателни апарата „Шахед“, изстреляни над пет украински региона при нощната атака на Русия. Нанесени са щети на промишлен обект, като един човек е бил ранен в Полтавска област. Това съобщи губернаторът ѝ Филип Пронин в приложението Telegram. Армията е унищожила шест дрона над южната област Николаев. Отломки от един от тях са разрушили частен дом и са повредили още около 10, но не се съобщава за жертви и ранени. Четири дрона са били свалени над южната област Херсон, като при обстрела в областта е загинал 1 човек, а други 8 са били ранени. Нападение е имало и над Днепропетровск. Дронове са били свалени и в северната област Суми, като не се съобщава за щети.

"Полагаме всички усилия, стъпка по стъпка, за да гарантираме, че Русия вижда, че сме в състояние да отговорим на всеки неин опит за разширяване на войната и увеличаване на натиска върху Украйна. И продължаваме да работим с нашите партньори, за да осигурим повече възможности и по-дълъг обсег на действие", заяви президентът Володимир Зеленски.

Държавният енергиен оператор „Укренерго“ въведе принудително прекъсване на електрозахранването в няколко региона, включително столицата Киев и фронтовите Донецка и Харковска област. Това се случи, след като руските ракетни и безпилотни удари, сред които и голяма атака през уикенда, нанесоха щети на енергийните мрежи на Украйна и разтегнаха нейната противовъздушна отбрана. Междувременно бивш украински държавен служител бе изправен пред съда за това, че докато е отговарял за вноса на оръжие, е организирал закупуването на самолетни части на седем пъти по-висока цена. Това съобщи антикорупционната агенция на страната.