Понеделник, 01 Юли 2024
           
Развлечения

Арх. Мирянов: Фестивалът "Мост на небесата" е мост към вярата в Бог, мост към ближен, корени и памет

   
Арх. Мирянов: Фестивалът \

От врачанския варовик искаме да поставим различни каменни късове с цитати с наши поети, на революционери, на борци за освобождение, с цитати от Свещенното писание. Целта ни е това да спомогне за въздигане, за просвещение, добавя той

Фестивалът "Мост на небесата" е мост към вярата в Бог, мост към ближен, корени и памет. 

Това заяви арх. Пламен Мирянов в интервю по радио "Зорана". Идеологът на фестивала е и основоположник на родолюбивата фондация "Нашият дом е България", която за четвърта поредна година организира мащабното събитие.
 
В момента сме в разговори с община Враца за осигуряване на транспорт директно до фестивала, който ще се проведе на 7-8 юни близо до село Лиляче. Щом имаме яснота, ще го обявим публично. Подобна инициатива се прави за първи път. За зрителите, идващи от други населени места има паркинг за коли, мотори, колела, поясни Мирянов.

В празничната програма на фестивала "Мост на небесата" са включени два концерта в гората до с. Лиляче, пред мистичната каменна скулптура Божият мост, където зрителите ще могат да се насладят на тържествени църковнославянски песнопения, на палитра от красиви фолклорни песни, на шедьоври от класическата музика, на рецитали на текстове от Свещеното Писание и слова на светци, приказно обрисувани от специализирано художествено осветление. 

Програмата включва още възстановка на прабългарски боеве, зоокът и голяма фотографска изложба в скалните зали на пещерата. 

Участие ще вземат Графа, Деси Добрева, Марги Хранова, Гуна Иванова, женски хор "Нуша", Класически ансамбъл "Кварто", Хор "Мистерията на българските гласове" и още много други. 

Арх. Мирянов пояснява още, че мястото, избрано за фестивала, е специално.

"Божието творение е незравнимо с нашите човешки възможности, то е много отвъд нашите възприятия. И точно там, под неговото творение, е най-присъщо да славим Бог. Не в една ръкотворна зала. Защото както Спасението ни дойде не от нашите усилия, не чрез многото праведници, измолили милост от Бога, а чрез Божия син, който е Богочовек, който плати цената за нас, той даде откупа за нашата вина. И тук има една алегория - както Спасението дойде не чрез човека, а чрез Бога, така и ние сме в неръкотворен храм, а под неръкотворния Божи мост", казва арх. Мирянов.

И добавя: "Тази година има много доброволци, които се включват и хора, които помагат за свалянето на цялата техника - стотици килограми колони, усилватели, кабели до трибуната, всъщност ние нямаме сцена, а полагаме трева като сцена, самото събитие се случва точно в подножието на тази скална арка, в самото сърце на Божия мост. Тази арка има за цел да доразкаже, допроповядва нашето послание, именно това е мостът, който ние въстановяваме - мост към вярата ни в Бог, мост към ближен, мост към корени и памет. А Христос е възстановил небесния мост между земята и небесното царство. Така че тези мостове са особени ключови думи в тези спектакли, ние бихме се радвали един ден село Лиляче да стане "селото на мостовете" - да се изградят едни красиви скални мостове по архитектурни проекти, да има ландшафтен проект на парка, разбира се, не градски ландшафтен проект, а в съзвучие с тази дива природа, искаме да осигурим и вода на мястото, защото в момента няма. Искаме изцяло да облагородим района, за да може хората да се радват на тази впечатляваща природа, дивна красота на този феномен и в същото време да могат да познават божието слово. От врачанския варовик, който се намира там, искаме да поставим различни каменни късове с цитати с наши поети, на революционери, на борци за освобождение, с цитати от Свещенното писание. Целта ни е това да спомогне за въздигане, за просвещение, за полезна информация на всички хора, които минават отттам - не просто да идат, да направят снимки и после да си тръгнат, а да бъдат по някакъв начин просветени, облагородени".

От родолюбивата фондация "Нашият дом е България" обявяват, че част от средствата, събрани от продажбата на билети за събитието "Мост на небесата" ще се използват за създаване на аудио-визуално съдържание за интерактивно вероучение в учебната програма на българските училища.

В уникалните по рода си концерти ще вземат участие:

ПРОГРАМА ПЕТЪК - 07.06.2024 г. 19:00 ч.

С участието на:

ДЕСИ ДОБРЕВА 
ГУНА ИВАНОВА 
ИВА И ВЕЛИСЛАВА КОСТАДИНОВИ 
НЕЛИ АНДРЕЕВА 
КЛАСИЧЕСКИ АНСАМБЪЛ „КВАРТО“ И ПРИЯТЕЛИ
ЖЕНСКИ ХОР „НУША“ 
ЕМИЛ КАЛЕВ
ГЕОРГИ АТАНАСОВ
ИЛИЯН НЕДЕВ
НИКОЛА ПЕТРОВ
ПЛАМЕН ПЛАМЕНОВ МИРЯНОВ 
ЖЕНАТА КАУЧУК – СИРМА ДОБРЕВА 

ВОДЕЩ: ГАЛИНА ДИМИТРОВА
и други

ПРОГРАМА СЪБОТА - 08.06.2024 г. 19:00 ч
С участието на:
ВЛАДИМИР АМПОВ-ГРАФА 
ХОР “МИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ” 
МАРГАРИТА ХРАНОВА 
ИВА И ВЕЛИСЛАВА КОСТАДИНОВИ
НЕЛИ АНДРЕЕВА
ЖЕНСКИ ХОР “НУША”
КЛАСИЧЕСКИ АНСАМБЪЛ „КВАРТО“ И ПРИЯТЕЛИ
ЕМИЛ КАЛЕВ
ГЕОРГИ АТАНАСОВ
ИЛИЯН НЕДЕВ
НИКОЛА ПЕТРОВ
100 КАБА ГАЙДИ
АНСАМБЪЛ “СОФИЯ-6” 
ПРАБЪЛГАРСКА ШКОЛА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ “БАГАТУР” 
ПЛАМЕН МИРЯНОВ
ЖЕНАТА КАУЧУК – СИРМА ДОБРЕВА

ВОДЕЩ: ГАЛИНА ДИМИТРОВА

БИЛЕТИ МОЖЕ ДА ЗАКУПИТЕ ТУК: https://www.eventim.bg/…/most-na-nebesata-vraca…/event.html

За всички зрители са предвидени места за сядане.

Организаторите препоръчват удобни обувки за лек планински терен, както и топли дрехи, съобразени с по-ниските температури в района на пещерата.