Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Политика

Насърчаването на заетостта и намаляване на безработицата - приоритети за МТСП

   
Насърчаването на заетостта и намаляване на безработицата - приоритети за МТСП

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов се срещна с генералния директор на Международната организация на труда (МОТ) Жилбер Хоунгбо и представи пред него приоритетите на ресорното министерство. Това съобщиха от МТСП.

Двамата проведоха разговор по време на 112-ата сесия на Международната конференция на труда (МКТ) в Женева, Швейцария. Те обсъдиха ролята на Глобалната коалиция за социална справедливост, създадена по идея на генералния директор на МОТ.

Министър Иванов подчерта, че приоритетите на България в политиката по заетостта за 2024 г. съответстват на приоритетните направления на Глобалната коалиция. Като приоритет той изтъкна приемането на Националния план за действие по заетостта с цел насърчаването на заетостта и намаляване на безработицата, включително сред групите в неравностойно положение на пазара на труда.

Той акцентира и върху дейностите на Министерството на труда и социалната политика за повишаване на качеството на работната сила на фона на цифровизацията на икономиката и прехода към климатична неутралност.

По думите му в резултат на изпълнението на Плана по заетостта през 2024 г. се очаква нивото на безработица в България да спадне до 4%, а заетостта във възрастовата група 20-64 години да достигне 77%,

Министър Иванов и Жилбер Хоунгбо дадоха висока оценка на партньорството между България и Международната организация на труда. Страната ни отдава голямо значение на членството в МОТ и на ефективното изпълнение на международните трудови стандарти. "През 2024 г. ратифицирахме конвенции, касаещи безопасните и здравословни условия на труд, които бяха обявени за фундаментални конвенции на организацията МОТ", подчерта социалняит министър.

Той акцентира и върху ключовото значение на включването на темата за създаване на нов стандарт за закрила на работниците от биологични опасности в международните трудови стандарти в дневния ред на 112-та сесия на Международната конференция на труда и благодари за техническата помощ, която организацията оказва за транспонирането в българското законодателство на директивата за адекватни минимални работни заплати в ЕС.

В рамките на Международната конференция на труда министър Иванов проведе срещи и с генералния секретар на Международната асоциация за социално осигуряване Марсело Гаетано и министъра на труда и социалната сигурност на Молдова Алексей Бузу, който председателства 112-та сесия на МКТ. По време на разговорите бяха обсъдени съвременните предизвикателствата пред социалното осигуряване, пазара на труда и осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд.