Събота, 28 Сеп 2024
           
Новини

Вторият медицински хеликоптер няма да пристигне в срок

   


Доставката на втория медицински хеликоптер ще се забави. Това информират от производителя "Леонардо" АД (Leonardо S.p.A.). в официално писмо до Министерството на здравеопазването.

Причината е закъснение в производствения процес. По договор вторият хеликоптер трябваше да пристигне в България до 30 юни 2024 г., като от производителя уверяват, че той ще пристигне до края на годината.

В договора с италианската фирма е заложен гратисен период от 60 дни, след който започват да текат съответните неустойки. До момента изпълнителят е заплатил на Министерството на здравеопазването неустойки в общ размер от 69 749,17 лв.

По график третият хеликоптер трябва да бъде доставен до 31 декември 2024 г., като за него не се очаква закъснение. От "Леонардо" АД уверяват, че забавянето в производството на втората машина, няма да повлияе на сроковете за пристигането на третата.

Припомняме, че първата въздушна линейка пристигна у нас в началото на февруари и отново със закъснение. Освен това хеликоптерът пристигна без черна кутия и с незатваряща се врата. Констатираните нередности бяха отстранени, а хеликоптерът направи първия си тренировъчен полет на 18 март.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите през октомври?


Резултати