Вторник, 02 Юли 2024
           
Новини

ЦИК моли да не ги заливаме със сигнали за агитация в социалните мрежи

   
ЦИК моли да не ги заливаме със сигнали за агитация в социалните мрежи

Стана ясно, че социалните мрежи не попадат под удара на закона и затова изборната администрация призовава да не се подават сигнали за изборни нарушения в социалните мрежи, които не са медии по смисъла на закона.

За пръв път в кампанията не е подавано искане от главния прокурор за снемане на имунитет на кандидат за депутат, заяви говорителят на ЦИК Росица Матева на последния редовен брифинг на комисията преди изборите на 9 юни.

От ЦИК напомнят, че 8 юни, събота, е ден за размисъл.

Машините за гласуване се инсталират. В събота ще бъдат доставени на СИК. Секциите за гласуване са 12898, като в 322 ще се гласува с подвижна урна. В над 9000 секции ще се гласува с машини. Над 6 милиона избиратели ще гласуват на вота в неделя, стана ясно още от брифинга. 6100 са кандидатите за депутати, като 1506 са кандидати в 2 района. 4274 са кандидатите мъже.

Вчера са проведени обучения на членовете на СИК. В страната приключват обученията, които се правят от РИК. Още от преди дни са публикувани електронните протоколи на страницата на ЦИК. Матева призова членовете на СИК да ги попълнят пробно. Те могат да се попълнят пробно и през телефона или друго мобилно устройство. Освен това са показани 33 варианта на недействителни бюлетини и членовете на комисиите могат да се упражнят и в тази посока. В над 11 000 секции ще има видеонаблюдение.