Понеделник, 17 Юни 2024
           
Свят

НАТО чертае алтернативни маршрути за трансфер на американски войски при война с Русия

   
НАТО чертае алтернативни маршрути за трансфер на американски войски при война с Русия

В момента НАТО разработва няколко алтернативни маршрута за доставка на американски войски и оборудване до страните от източния фланг в случай на конфликт с Русия. Това заяви началникът на Съвместното командване за логистика и поддръжка на НАТО германският генерал-лейтенант Александър Солфранк пред британския вестник Telegraph.

Основният маршрут минава от голямото пристанище Ротердам в Холандия, през железопътни линии през Германия до Полша. НАТО обаче се опасява, че този маршрут може да бъде прекъснат в случай на руски атаки срещу Ротердам или други пристанища в Северна Европа.

Сега планирането на НАТО е съсредоточено върху прокарването на алтернативни маршрути за доставка на войски и оборудване: ако пристанищата на Северна Европа се провалят, се планира да се използват пристанища в Италия, Гърция и Турция, казва Солфранк,.

Предвижда се прехвърляне на войски от Италия през Словения и Хърватия към Унгария, която също граничи с Украйна, както и от Гърция и Турция към Румъния.

Солфранк признава, че НАТО може да няма достатъчно системи за противовъздушна отбрана, за да покрие всички логистични центрове.

"Видяхме как Русия атакува логистични бази в Украйна. Това трябва да доведе до заключението, че е ясно, че големи логистични бази, каквито ги познавахме от времето на конфликтите в Афганистан и Ирак, вече не са възможни, защото ще бъдат атакувани и унищожени на много ранен етап от конфликтна ситуация", цитира Telegraph думите на генерала.

"Що се отнася до противовъздушната отбрана... тя все още не е достатъчна. Не мога да си представя ситуация, в която има достатъчно системи за противовъздушна отбрана", продължава той.