Събота, 06 Юли 2024
           
Новини

МЗ и Регионалния офис на СЗО за Европа подписаха двугодишно споразумение за сътрудничество

   
МЗ и Регионалния офис на СЗО за Европа подписаха двугодишно споразумение за сътрудничество

От 27 май до 1 юни 2024 г. в Централата на СЗО в Женева се проведе 77-мата сесия на Световната здравна асамблея (СЗА) под надслов „Всичко за здраве, здраве за всички“.

Ежегодната сесия на СЗА дава възможност на всички държави членки на СЗО заедно да очертаят глобалния здравен дневен ред и да обявят конкретните за всяка страна цели на здравната политика.

На 1 юни, преди приключването на 77-мата сесия на СЗА, делегати от Министерството на здравеопазването и от Министерството на външните работи на България и от Европейския регион на СЗО отбелязаха подписването на Двугодишното споразумение за сътрудничество между СЗО и България за периода 2024-2025 г.
Споразумението беше подписано в София предишната седмица от д-р Кондева, министър на здравеопазването на България, и след това от д-р Ханс Анри П. Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, по време на виртуално проведено събитие.

Двустранното споразумение между България и СЗО представлява съгласувана рамка за сътрудничество на национално равнище в съответствие с мандата на СЗО „Здраве за всички“.