Вторник, 02 Юли 2024
           
Спорт

Националният ни отбор по футбол се изправя срещу Румъния

   
Националният ни отбор по футбол се изправя срещу Румъния
  БТА

Националният отбор на България по футбол за мъже ще се изправи срещу Румъния в първата от двете си проверки в началото на месец юни. Срещата в Букурещ е тази вечер от 21:30 часа наше време и ще бъде предавана пряко по БНT 3, пише БНР.

Контролата ще бъде генерална репетиция на северните ни съседи за европейското първенство в Германия. Румънците са в група Е, където са още отборите на Белгия, Словакия и Украйна.

Нашите футболисти, водени от селекционера Илиан Илиев, ще изиграят първи мач, макар и неофициален, след дебютното издание на турнира FIFA Series в Баку, където победиха Танзания с 1:0 и направиха равенство 1:1 с домакините от Азербайджан през март.

Илиев няма да разчита на полузащитника на Лудогорец Ивайло Чочев и на вратаря на ЦСКА 1948 Даниел Наумов. В разширения списък с играчи попаднаха Ертан Томбак (Славия) и Серкан Юсеин (Крумовград), които са пред дебют за представителния тим. Впоследствие бяха извикани още капитанът на ЦСКА 1948 Радослав Кирилов и халфът на Черно море Васил Панайотов.

"За страх не можем да говорим, подхождаме с уважение, имаме със сигурност нашите аргументи. Идваме с мисълта да стане един хубав мач. Имаме две контролни срещи до Лига на нациите, играем срещу добър отбор, на който пожелаваме успех на Европейското първенство. Трябва да сме много концентрирани, в което не се съмнявам, че ще е така. Надяваме се всеки, който излезе утре, да знае, че това е сериозен мач, със сериозен противник, а тези, които не са с нас, може би ще осъзнаят, че са изпуснали нещо добро и не са тук", каза на вчерашната си пресконференция селекционерът на "трикольорите" Илиан Илиев.

В исторически план румънците имат два пъти повече победи от националите ни– 18 срещу 9, при 6 равенства. Головата разлика е 70:49 в полза на северните ни съседи.

Главен съдия на двубоя ще бъде турчинът Атила Караоглан с помощници неговите сънародници Джейхун Сесигюзел и Джевдет Комурчуоглу. Четвърти съдия е румънецът Мариан Александру Барбу.

След контролата с Румъния за България предстои още една приятелска среща – със Словения в Любляна на 8 юни.