Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Коментари

Защо България представлява „изключителен случай“ в ЕС по отношение на подкрепата за Владимир Путин

   
Защо България представлява „изключителен случай“ в ЕС по отношение на подкрепата за Владимир Путин

В навечерието на парламентарните избори в България и европейските избори на 9 юни, евроскептичните и прокремълските партии увеличиха усилията си да спечелят младите българи, които имат ограничени познания за миналото, анализира euractiv.bg.

Българската учителка по история Цветомира Антонова се опитва да образова учениците за тъмната страна на комунистическата ера, тъй като кампаниите за дезинформация преди ключовите национални и европейски избори я представят като славен период.

Учебниците в страната и днес изобразяват една идеализирана Русия, а негативните моменти за нейната роля от края на 19 век е са премълчани, според проучване на Института за глобални анализи в София.

Българската училищна програма беше реформирана едва през последните години, за да се отделят повече часове за изучаване на комунистическата епоха, но малко учители я прилагат.

Антонова е едно от изключенията. Тя преподава на учениците си в столична гимназия за трудовия лагер на остров Белене на Дунав, където са били затворени хиляди българи.

Твърди се, че там са загинали стотици хора. Подобно на съветските ГУЛАГ, българските трудови лагери са построени, за да „превъзпитават враговете на народа“, но много обикновени хора са били арестувани или осъждани заради тяхното „буржоазно“ възпитание или защото са говорили против режима. Трудовите лагери остават до голяма степен непознати и рядко присъстват в училищните програми, казва петдесетгодишната учителка. Това е една от причините митът за „братята руснаци“, които идват на помощ на България, да остава устойчив, добави Антонова.

Исторически близо до Русия, членка на ЕС и НАТО, България все още има много паметници, които прославят съветската епоха. Постаментът на паметника на съветските войник все още стои в столицата София след протести срещу демонтирането му.

България чества 3 март като национален празник в чест на освобождението от османско владичество от руснаците през 1878 г. Предложението на бившето проевропейско правителство преди няколко месеца той да бъде променен беше оттеглено след обществено недоволство.

Според скорошно проучване на Ipsos, проведено в 18 европейски страни за канала Euronews, България представлява „изключителен случай“ по отношение на подкрепата за Владимир Путин, като 37% от анкетираните казват, че имат „положително“ мнение за руския лидер.

Много кампании за дезинформация в социалните медии преди националните и европейските избори често са насочени към Европейския съюз, твърдейки, че блокът застрашава идентичността на България.

„Аз съм изцяло за това да сме в Европа, разбира се, но други хора биха предпочели да се развиваме самостоятелно“, каза 15-годишната ученичка Йоана Фенерджиева пред АФП.

„Трябва да се развиваме самостоятелно, защото ще бъдем нападнати от гейове и ще ни накарат да ядем насекоми – интернет е пълен с такава пропаганда“, коментира студентът Светлин Петков.

Много българи продължават да възхваляват това, което наричат ​​“добър“ живот преди 1989 г., когато твърдят, че страната е била един от най-големите производители на селскостопански продукти в света и изобилстваща от иновации, а престъпниците са били в затвора.

Десетки хиляди споделят своите мисли и похвали в социалните медии, като изказванията на бившия диктатор Тодор Живков, които са са популярни дори в TikTok.

20-годишна поп фолк песен, възхваляваща Живков, наскоро отново стана модерна и събра почти 18 000 харесвания.

„Това, което подхранва тази носталгия, е измислица, която аз наричам фантомна болка или болка от ампутиран крайник“, обясни социологът Милена Якимова, член на неправителствената организация Human and Social Studies Foundation, която изучава пропагандата на Кремъл.

За младите хора, които не са преживели демократичния преход на България и са научили малко за него, носталгията по комунизма е „забавен начин“ да си представят миналото, каза тя.

Но за възрастните хора може да бъде „наистина болезнено“, когато се сблъскат с липсата на лекари в най-бедната страна в ЕС, каза тя, като се има предвид, че достъпът до здравната система е бил по-добър по време на комунистическата ера.

„Много българи се чувстват непълноценни европейци“, каза Якимова и добави, че руската пропаганда се стреми да използва тези емоции, като подхранва изкривен образ на някога просперираща България.

(Източник: Факти.бг)