Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Свят

Зеленски ще се включи в срещата на Г-7 в Италия

   
Зеленски ще се включи в срещата на Г-7 в Италия

Украинският президент Володимир Зеленски трябва да се появи на срещата на върха на Г-7 в Италия този юни, потвърди неговия говорител Сергей Никифоров. Въпреки че все още не се знае дали Зеленски ще присъства лично или ще се присъедини виртуално, участието му е гарантирано, предава БТА.

Срещата на Г-7, планирана от 13 до 15 юни в Южна Италия, има натоварен дневен ред. Ключова тема за обсъждане е иновативната идея за използване на лихвата от замразени руски активи за насочване на нова помощ към Украйна. Това е стратегически ход за укрепване на ресурсите на Украйна на фона на продължаващите конфликти.

В подготовката за решаваща среща на върха, фокусирана върху Украйна, в Швейцария на 15 и 16 юни, на която Русия не беше поканена, Зеленски обикаля света. Последните му посещения обхващат няколко европейски столици, стигайки до Сингапур и Филипините. Тези пътувания подчертават усилията на Украйна да осигури международна подкрепа и солидарност в тези предизвикателни времена.

Очакваното участие на президента Зеленски в срещата на върха на Г-7, независимо дали лично или дистанционно, подчертава проактивната позиция на Украйна на международната сцена.