Вторник, 02 Юли 2024
           
Свят

В Грузия зреят процеси - опозицията се обедини зад проевропейска платформа преди решаващи избори през есента

   
В Грузия зреят процеси - опозицията се обедини зад проевропейска платформа преди решаващи избори през есента

Грузинските опозиционни партии започнаха да се присъединяват към проевропейска политическа платформа, предложена от президента Саломе Зурабишвили, в опит да създадат единен фронт преди решаващите избори през есента.

Инициативата идва в момент, когато председателят на грузинския парламент подписа спорния закон за "чуждестранното влияние" - мярка, за която Брюксел предупреди, че ще провали кандидатурата на Тбилиси за членство в ЕС.

Миналата седмица Зурабишвили - в противоречие с управляващата партия "Грузинска мечта" - призова за установяване на "нова политическа реалност" в черноморската държава, която през последните два месеца изпадна в политическа криза.

Зурабишвили символично наложи вето на закона за чуждестранното влияние, който предизвика ежедневни масови протести в центъра на Тбилиси и осъждане от страна на Запада.

Президентството съобщи, че проевропейските опозиционни партии са започнали да подписват харта, съставена от Зурабишвили, в опит да изградят единен фронт преди парламентарните избори по-късно тази година, които се считат за ключов демократичен тест.

Почти всички проевропейски опозиционни партии в Грузия обещаха да подпишат пакта, в който са описани мащабни реформи в областта на изборите, съдебната система и правоприлагането.

Групите се споразумяха да сформират временно многопартийно правителство, което да продължи реформите - ако имат достатъчно места в парламента - преди да свикат нови избори.

Сред тях е и основната опозиционна сила в страната - Обединено национално движение на бившия президент Михаил Саакашвили, който е в затвора.

"Грузинските избиратели очакват от опозицията да покаже единство в навечерието на изборите", заяви пред АФП един от нейните лидери Тина Бокучава.

От канцеларията на президента съобщиха, че партиите "са започнали официално да подписват документа" днес сутринта.

Планът включва и отмяна на закона за "чуждестранното влияние" и няколко други мерки, приети от "Грузинска мечта", "които са в ущърб на европейския курс на Грузия".

Грузинска мечта е на власт от 2012 г., като спечели последните три последователни избори. | БГНЕС