Петък, 28 Юни 2024
           
Спорт

Руските пропагандисти се опитват да всеят паника преди Олимпиадата в Париж

   
Руските пропагандисти се опитват да всеят паника преди Олимпиадата в Париж

Интернет троловете решиха да участват в Олимпиадата в Париж вместо руските спортисти, които бяха отлъчени от игрите. Те започнаха кампания за дискредитиране на Олимпиадата, сплашване на участници, зрители и жители на Франция, пише Mediapool.

Специалистите на компанията разкриха по-специално, че пропагандистите са създали едночасов "документален" филм, фалшифицирали са новини и дори са издали фалшиви предупреждения от френските и американските разузнавателни агенции, призовавайки хората да избягват игрите.

Докладът описва подробно кампанията, проведена от групата Storm-1679. От март насам тя е станала особено активна в наводняването на социалните мрежи с кратки видеа, опитвайки се да всява страхове и безпокойство във връзка с евентуални терористични атаки.

Троловете обаче не се страхуват, че тяхната дезинформация ще бъде разкрита. Напротив, те дори използват работата на службите за проверка на фактите с надеждата да привлекат допълнително внимание към продуктите си, за да разпространят дезинформация сред нови аудитории.

Тази тактика обаче не работи добре, казва Елиът Хигинс, основател на Bellingcat. Неговият разследващ екип взема предвид този фактор, когато проверява фалшиви видеоклипове. "Не изглежда, че техните послания се усилват по този начин", казва Хигинс пред NYT. "Не ги виждаме да се разпространяват дори в онези кръгове, които обикновено жадно поглъщат руската дезинформация."

Кампанията се наблюдава от френските и американските разузнавателни служби. Въпреки че е насочена основно към игрите, разпространяваната дезинформация е предназначена за цялостно подкопаване на сигурността на Съединените щати и техните съюзници, твърди американски служител.

Пропагандните усилия започнаха сериозно миналото лято с пускането на фалшив документален филм за Международния олимпийски комитет (МОК), който включваше логото на Netflix и генерирания от AI глас на актьора Том Круз. Комисията постигна премахването на филма от YouTube. В следващите атаки срещу ръководството на МОК, както той самият съобщи през март тази година, бяха използвани фалшиви записи на предполагаеми представители на Африканския съюз, които говорят в защита на Русия.

Според декемврийското решение на МОК руските спортисти нямат право да представят страната си на Игрите през 2024 г. МОК по-специално реши, че те:

- няма да участват в отборни състезания;
- в индивидуалните спортове могат да участват като неутрални състезатели, без да се споменава държавата;
- Руската символика ще бъде забранена на всички официални събития;
- Санкционирани длъжностни лица, както и спортисти, които публично са подкрепяли войната в Украйна и които са свързани със силите за сигурност, няма да бъдат допуснати до игрите.

Освен това всички спортисти трябва да подпишат актуализирана харта, в която са посочени мирните цели на олимпийското движение.

Сега Storm-1679 произвежда по-кратки видеоклипове, като олимпийската тема става доминираща, след като президентът Еманюел Макрон повдигна възможността за изпращане на френски войски в Украйна в края на февруари. Microsoft изчислява, че троловете създават между три и осем видеоклипа седмично на английски и френски, като често ги представят като истории от BBC, Al Jazeera и други медии.

Повечето от фалшивите съобщенията, за които се твърди, че са от американското и френското разузнаване, са относително прости. Те не изглеждат като истински видеоклипове на ЦРУ, но могат да изглеждат достоверни за нищо неподозиращите интернет потребители, ако използват логото на агенцията и ярки бяло-черни графики, казват от Microsoft. "Те се опитват да култивират очаквания за насилие", казва Клинт Уотс, директор на Центъра за разузнаване на цифрови заплахи на Microsoft, "за да накарат хората да се страхуват да отидат на Олимпиадата".