Петък, 28 Юни 2024
           
Новини

Днес е обявен оранжев код за валежи с гръмотевици

   
Днес е обявен оранжев код за валежи с гръмотевици

Оранжев код за валежи с гръмотевици е обявен за понеделник в областите Ловеч, Плевен, Враца и Монтана, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Там в следобедните часове и привечер ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Очакват се и градушки. Количествата на валежите ще са до 20-25 mm, на отделни места до 40-50 mm. 

В други седем области на страната е обявен жълт код за валежи с гръмотевици и градушки. Там се очакват количества на валежите до 20-25 mm. Предупреждението е валидно за областите Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София област и Видин.

Мълния е прекъснала тази нощ електрозахранването на част от тролейбусната мрежа в Русе при разразилата се гръмотевична буря. От хидрометеорологичната станция в града съобщиха за БТА, че гръмотевичната буря е продължила от 19:00 до 23:40 часа снощи, като са отчетени само 0,5 литра на кв. метър дъжд. 

Описват се щетите и след като градушка с големината на яйца удари вчера асеновградското село Искра. Стихията е продължи половин час, заедно с пороен дъжд.

Градоносният облак е бил обстрелван от четири ракетни площадки и това е спасило по-голямата част от реколтата. Пораженията са главно в слънчогледовите блокове извън селото.

С условия за интензивни валежи и гръмотевични бури ще се задържи времето и през следващите дни, а в сряда ще започне захлаждане.